ОСТАННІ НОВИНИ

Аварія на Львівщині коштуватиме Україні майже 100 мільйонів гривень?

|

На ліквідацію всіх наслідків аварії потяга з фосфором у Львівській області необхідно буде витратити близько 100 мільйонів гривень. При цьому майже всю суму доведеться оплатити державі, тому що страхове відшкодування в цьому випадку не перевищить 2 мільйони гривень.

Таке припущення висунуло високопоставлене джерело в Міністерстві з надзвичайних ситуацій із посиланням на попередню інформацію про аварію, пише “Дело”.

Видання зазначає, що власником 15 цистерн із жовтим фосфором, що зійшли з рейок 16 липня, є компанія “Казфосфат”, яку казахстанська преса пов`язує з громадянами Ізраїлю Левом Леваєвим і Аркадієм Гайдамакою.

За даними агентства “ЦентрАзії”, останній з бізнесменів подавався в розшук Інтерполом за вимогою Франції, повідомляє “Дело”.

Зараз обидва підприємці проживають в Ізраїлі. Леваєв має бізнеси-інтереси в Україні. Цистерни з фосфором “Казфосфату” ішли у Польщу і його орієнтовна вартість складає близько 3 мільйонів доларів.

Експерти стверджують, що основний збиток від аварії нанесений не власникам вантажу, а навколишньому середовищу і мешканцям Львівської області.

Голова Держекоінспекції Георгій Псаров вважає, що в ґрунт жовтий фосфор не потрапить тільки у випадку його повного вигоряння, що малоймовірно. “У протилежному випадку доведеться проводити знезаражування ґрунту. Скільки це коштує, сказати важко”,– сказав він.

Співробітник страхової компанії “Статус” Роман Пічкуров зазначив, що у випадку з жовтим фосфором страхова сума відшкодування збитку складе 120 неоподатковуваних мінімумів з кожної тонни. Тому що в 15 цистернах перевозили 900 тонн шкідливої речовини, то страхова компанія виплатить всього 1,9 мільйона гривень.

За законом 50% цієї суми повинне бути спрямовано особам, здоров`ю яких був нанесена шкода, 20% – на відшкодування збитку їхньому майну, решта 30% – на відшкодування збитку навколишньому середовищу. Інформує «Українська правда».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *