ОСТАННІ НОВИНИ

Міська рада знає, як знизити ціни на житло

|

Знизити вартість житла в Україні може удосконалене законодавство та збільшення масштабів будівництва. Такої думки дотримуються керівники будівельних компаній, які зібралися сьогодні у Львові за круглим столом, щоб обговорити перспективи зниження цін на житло. Утім, Львівська міська рада має власний план.

На думку члена Ради директорів Української Будівельної Асоціації, представника УБА у Львівській області Тараса Сосновського, ціна на житло в Україні буде захмарною до тих пір, поки попит суттєво перевищуватиме пропозицію.

А на переконання директора департаменту стратегічного розвитку і маркетингу компанії « XXI століття» Максима Білоуса на дороговизну житла суттєво впливають ризики, від яких страхуються забудівельники. «Вартість житла враховує всі ризики, яких зазнають забудівельники через складну дозвільну систему та неврегульовані стосунки з громадськістю», – впевнений М.Білоус.

За його ж словами, реально собівартість житла є нижчою за ціну продажу, і зменшити цей розрив можна буде тільки тоді, коли в Україні почнуть будувати більше. «Тоді ринок сам врегулює ціну», – стверджує Максим Білоус.

А для того, щоби будівельні компанії будували більше, потрібен сприятливий клімат, якого можна досягти через впорядкування українського законодавства. «Насамперед необхідно впорядкувати законодавство стосовно громадських слухань. Вони мають відбуватися на етапі розробки містобудівної документації і в площині влада-громадськість, а не забудівельник-громадськість. Це зменшить кількість пікетів біля будівельних майданчиків, які ми маємо сьогодні», – вважає М. Білоус.

Такої ж думки і Т. Сосновський. Він каже, що сьогодні забудівельники опинилися між двома вогнями. З одного боку, вони мають проблеми з дозвільними органами, з іншої, – стали заручниками громадськості. Власне, від цих двох факторів компанії і страхуються, вкладаючи ризик у ціну житла. У підсумку – це відбивається на громадянах, для яких житло стає недоступною розкішшю.

Однак виконавчий директор Асоціації «Будівельні підприємства Львівщини» Олег Немчінов вважає, що забудівельники вкладають у вартість житла занадто високі ризики. «Ну, не може ризик складати 50% ціни продажу», – каже він.

А депутат Львівської міської ради Володимир Гірняк каже, що міська рада має свій план будівництва у місті відносно дешевого житла. За його словами, у міській раді вже опрацьовують положення, згідно з яким передбачено конкурс серед будівельних компаній на отримання безкоштовної земельної ділянки. «Інвестори мають змагатися за цю ділянку і пропонувати щораз менші ціни на будівництво соціального житла», – впевнений він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *