ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відреставрували «лева з двома тулубами»

|

Завершено реставрацію лева, відомого у Львові як «лев з двома тулубами», на розі вулиць Галицької та Староєврейської. Ініціатором та спонсором реставрації є Львівський клуб левів, який у такий спосіб зробив свій внесок у святкування 750-річчя Львова. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив Андрій Салюк – президент Благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова», що був організатором реставрації.

Як повідомив пан Салюк, восени 2006 року під час обстеження лева для підготовки проектно-технічної документації було констатовано критичний аварійний стан пам’ятки й проведено термінові роботи зі стабілізації стану лева й укріплення його елементів. Навесні цього року завершено зміцнення автентичної субстанції, доповнено втрачені елементи, проведено захист від біологічних уражень і негативних атмосферних впливів. У процесі реставрації виявлено датування – 1786 рік та ініціали «T» і «W», тепер історики мають дати інтерпретацію цих букв.

Як зазначив представник Львівського клубу лева Ігор Грицюк, вартість реставрації «лева з двома тулубами» становить близько трьох тисяч євро. Збір коштів проводили за підтримки побратимського польського клубу левів з міста Познань, а також за кошт пожертв пересічних львів’ян. «Перед нами ще багато роботи, у Львові є близько двох з половиною тисяч левів і кожен потребує реставрації. Є плани, що найближчим часом буде відреставровано «усміхнений лев» на фасаді будинку на площі Кафедральній», – зазначив пан Грицюк.

Реставраційні роботи виконала скульптор-реставратор із Польщі Анна Штимельська-Карчевська під керівництвом Януса Смази, провідного польського реставратора каменю. За словами пані Анни, на реставраційні роботи вона витратила близько двох тижнів щоденної роботи. Найважче було закріпити ті кавалки лева, які не трималися скульптури і відпадали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *