ОСТАННІ НОВИНИ

Дитячий майданчик на розі вулиць Краківської – Вірменської залишиться

|

Археологічні розкопки, які вестимуться на розі вулиць Краківської та Вірменської на території дитячого майданчика, є цілком законними. А про демонтаж дитячого майданчика не йдеться взагалі. Принаймні саме так стверджує віце-президент ТзОВ «Будінвест» Михайло Мужилівський. Про це він заявив під час сьогоднішньої прес-конференції.

«Я , як будівельник, переконаний в тому, що нам треба відновлювати і відбудовувати Львів. Хочемо ми того чи не хочемо, нам після цього скажуть дякую. А те, що на сьогодні підняли скандал, що там є дитячий майданчик, і його зноситимуть, то неправда. Ми гарантуємо: там буде відновлений дитячий майданчик і вхід буде вільний для всіх дітей Львова», – розповів пан Мужилівський. За його словами, археологічні дослідження, які розпочнуться вже з наступного понеділка, проводитимуться виключно за кошти підприємства.

Що ж до відповідних дозволів, то Михайло Мужилівський запевнив, що вони всі є. Зокрема, існує рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 3.09 2004 року щодо проведення досліджень та впорядкування історичної забудови на розі вулиці Краківської та Вірменської. Там йдеться про те, що ТзОВ «Будінвест» отримує дозвіл на проведення археологічних робіт, виступаючи їх інвестором. Існує дозвіл Галицької РА від 14 березня 2007 року на встановлення тимчасової огорожі майданчика археологічних досліджень, дозвіл на проведення археологічних розкопок від Державної служби з питань національної культурної спадщини від 5 квітня 2007 року.

І лише у майбутньому, після завершення розкопок, на цій території можливе будівництво. Принаймні саме так стверджує Мужилівський. «У нас є всі дозволи для розкопок. На цій території можна збудувати офісний центр, готель, торгівельний комплекс. Але щоб ми зрозуміли, що ми маємо там будувати, археологи мають зробити розкопки, щоб ми знали, чи збережені там підвальні пивниці чи ні», – розповів він. Що ж до дитячого майданчика, то, у випадку будівництва, він розміститься всередині майбутніх споруд.

Як розповів директор інституту «Укрзахідпроектреставрація» Володимир Швець, на ділянці на розі вулиць Краківської-Вірменської було розібрано чотири будинки. Під ними могли зберегтися автентичні пивниці, виготовлені у формі готики, ренесансу. Тому ця територія потребує серйозних археологічних розкопок. «Це значить, що ми можемо отримати нагоду зберегти ці пивниці, хоча б частково, почистити і використовувати», – додав він. Йдеться про намір спорудити з підвала-пам’ятки пивницю, а от що буде над землею наразі невідомо. Проте, Михайло Мужилівський запевнив, що поки що немає комплекту документів, які б дозволяли вести будівництво. «Це є майданчик підготовлений для проведення археологічних досліджень», – наголосив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *