ОСТАННІ НОВИНИ

Західні області України заопікуються місцями пам’яті у Польщі

|

Західні області України заопікуються місцями пам’яті на території Польщі, які потребують упорядкування. Представники вісьмох областей дали сьогодні принципову згоду на те, щоби взяти на себе таку роль в рамках виконання міжурядового протоколу про вшанування місць пам’яті жертв війн і репресій.

До такого рішення їх спонукало те, що з бюджету країни на виконання цієї програми вже півроку коштів не дають. Принаймні таку інформацію озвучив заступник голови ЛОДА.

За даними голови Об’єднання товариств депортованих українців Володимира Середи, згідно з міжурядовим протоколом, Україна мала б відновити за 2005-07 роки 44 об’єкти, однак спромоглася лише на встановлення меморіалу в селі Павлокома, а ще 43 місця чекають свого часу.

За словами В. Середи, більшість із них розміщені в Люблінському та Підкарпатському воєводствах, а ще 5 цвинтарів усередині країни. Це цвинтарі вояків УНР і УГА, а також цвинтар вояків Червоної Армії на Дукельському перевалі.

Як зазначив заступник голови Львівської обласної ради Микола Горинь, це тривала робота і вона мала б стати постійною. Він також сказав, що варто було б провести окрему нараду з цього приводу, щоб визначити ті об’єкти, які слід відновлювати насамперед.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *