ОСТАННІ НОВИНИ

«Регіонали» пропонують Раді звільнити п’ятьох суддів КС

|

Народні депутати від фракції Партії регіонів Григорій Ілляшов та Ігор Зварич пропонують Верховній Раді припинити повноваження п’яти суддів Конституційного Суду України. Про це йдеться у проекті постанови, зареєстрованій у парламенті 8 травня.

Проект постанови передбачає припинення повноваження суддів Конституційного Суду України Кампо Володимира Михайловича, Лилака Дмитра Дмитровича, Мачужак Ярослави Василівни, Стецюка Петра Богдановича, Шишкіна Віктора Івановича у зв‘язку з порушенням присяги суддів Конституційного Суду України.

Проектом передбачено звільнення з посади судді Конституційного Суду України Стецюка Петра Богдановича, а також звернення Верховної Ради до З‘їзду суддів України для прийняття рішення про звільнення з посади судді Конституційного Суду України Мачужак Ярослави Василівни.

Постановою передбачається також звернення до Президента України для прийняття рішення про звільнення з посади суддів Конституційного Суду України Кампо Володимира Михайловича, Лилака Дмитра Дмитровича, Шишкіна Віктора Івановича.

У пояснювальній записці до проекту постанови зазначається, що 10 квітня судді КС Кампо, Лилак та Шишкін (призначені Президентом), Мачужак (призначена з‘їздом суддів України) та Стецюк (призначений Верховною Радою) виступили зі спільною заявою, в якій висловили оцінки щодо відповідності Конституції України Указу Президента України від 2 квітня «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України», що на той час був предметом розгляду Конституційним Судом України.

Автори проекту постанови вважають, що «ці дії становлять порушення статей 17 та 18 Закону України «Про Конституційний Суд України» та статті 6 Закону України «Про статус суддів», засвідчують необ‘єктивність та упередженість названих суддів і повинні бути кваліфіковані як порушення ними присяги суддів Конституційного Суду України».

Автори також вважають, що прийняття даної постанови дозволить забезпечити дотримання Конституції України та законності при здійсненні конституційного судочинства.

10 квітня п’ятеро суддів Конституційного Суду заявили про тиск та неможливість брати участь у розглядісправи щодо конституційності указу Президента про розпуск Верховної Ради, передає proUA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *