ОСТАННІ НОВИНИ

АМКУ рекомендує місцевій владі прозоро формувати тарифи на послуги

|

Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України надало рекомендації головам міських рад регіону щодо виконання вимог законодавства України у сфері житлово-комунальних послуг, передає прес-служба відділення.

Під час здійснення контролю за дотриманням конкуренційного законодавства органами місцевого самоврядування при встановлені цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги, відділення виявило, що не всі органи місцевого самоврядування дотримуються вимог зазначеного законодавства.

Зокрема, відповідно до вимог законодавства України, яким врегульовані питання у сфері житлово-комунальних послуг, державне регулювання цін (тарифів) має базуватися на принципах відкритості, доступності та прозорості структури цін (тарифів) для споживачів та суспільства. Однак, оприлюднення інформації у більшості випадків полягає лише у повідомленні в ЗМІ про встановлений розмір цін (тарифів).

Крім того, в багатьох випадках суб’єкти природних монополій при проведенні розрахунків цін (тарифів) на свої послуги, не дотримуються відповідних Порядків формування цін (тарифів), що затверджені Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи вищенаведене, Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало головам міських рад Львівської області здійснювати дієвий контроль за діяльністю підприємств, що надають житлово-комунальні послуги.

Передовсім йдеться про суб’єктів природних монополій і дотримання ними нормативно-правових актів України. Зокрема, Порядків формування цін (тарифів) на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, опалення та постачання гарячої води, з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, з вивезення твердих побутових відходів.

Окрім того, АМКУ радить прийняти нормативний акт, який визначав би порядок оприлюднення, доведення до споживачів інформації щодо переліку житлово-комунальних послуг, їхньої вартості, загальної вартості місячного платежу, структури ціни (тарифу), норм споживання, порядку надання житлово-комунальних послуг, їх споживчих властивостей тощо. Також Антимонопольний комітет вважає, що слід оприлюднювати перелік житлово-комунальних послуг, які мають надаватися споживачам і за які платять.

Зараз Жидачівська, Старосамбірська, Турківська, Яворівська, Радехівська, Дрогобицька та Моршинська міські ради вже виконали рекомендації Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

З цього приводу голова відділення АМКУ у Львівській області Ігор Коломієць зазначив: „Це питання є соціально-важливим, оскільки воно стосується всіх споживачів житлово-комунальних послуг. При прийняті цін (тарифів), органи місцевого самоврядування повинні дотримуватись принципів прозорості, доступності та відкритості”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *