ОСТАННІ НОВИНИ

Роман Квасній: «Львову обіцяють новий тубдиспансер»

Галина ТАРАБАНЬ, «Львівський портал»

|

На туберкульоз нині хворіє понад 5 тисяч львів’ян. Лікарі застерігають: кількість хворих може збільшитися.

Головний лікар комунального міського медичного об’єднання «Фтизіопульмонологія» Роман Квасній розповідає про ситуацію із захворюванням на туберкульоз на Львівщині, як можна вберегтися від хвороби, а також про обіцянки міської влади побудувати новий тубдиспансер.

Розпочнімо зі статистики. Скільки нині хворих на туберкульоз серед жителів Львівщини, скільки перебуває на обліку в тубдиспансері?

Загальна кількість людей, які хворіють на туберкульоз на Львівщині, – понад 27 тисяч. Активно хворих у Львові майже 2,5 тисячі, а всіх разом з “диспансерними” – майже 5 тисяч. Окрім того, н а обліку у львівському тубдиспансері є 2,5 тисячі дітей.

Якою є ситуація на Львівщині порівняно із загальноукраїнською?

Ситуація у Львівській області – не найгірша порівняно з іншими областями. Ми займаємо, якщо можна так сказати, середнє місце. Загалом в Україні епідемію туберкульозу зареєстровано 1995 року. Тоді показник захворюваності перевищив 50 хворих на 100 тисяч населення. 2006 рік наша держава закінчила з показником 74,2.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом і здебільшого вражає легеневу систему (однак це захворювання має здатність уражати майже весь організм – нервову, сечостатеву систему, шлунково-кишковий тракт, кістки…). Тобто це проблема з проблем.

Раніше туберкульоз вважали смертельним захворюванням, однак згодом медики віднайшли спосіб лікування. У чому ж основна небезпека цього захворювання нині?

Справді, туберкульоз хвилює людство упродовж багатьох тисячоліть. Однак нині небезпека в тому, що сучасна епідемія кардинально відрізняється від тієї, яка була у воєнний час. Адже тоді це захворювання дуже легко можна було вилікувати.

До прикладу, нині у 30 – 35% туберкульоз спричинений збудниками, що чутливі до медпрепаратів і піддаються лікуванню. Майже 30% – не чутливі до наявних нині протитуберкульозних медикаментів. І ще один вид туберкульозу – у поєднанні з ВІЛ – СНІДом. Таке захворювання дуже важко лікувати, а у 20% хворих його взагалі неможливо вилікувати. Ці люди приречені. Окрім того, вони є носіями і можуть заразити інших, яким, як кажуть, підпишуть «смертний вирок».

Які симптоми захворювання?

Це питання досить актуальне, оскільки на ранніх стадіях людина зовсім не здогадується про захворювання і почувається абсолютно здоровою. Спершу виникає загальна слабкість, легеньке покашлювання, підвищення температури тіла, особливо ввечері, після 17-ї години (37 – 37,4 градуса). І дуже часто люди не звертають уваги на це, думаючи, що просто застудилися. Також для цього захворювання характерна підвищена пітливість, особливо гомілок.

Що Ви порадите людині, як зауважить такі симптоми?

Аксіома – звернутися до дільничного терапевта або до сімейного лікаря. А вже дільничний терапевт визначить, що робити далі.

У чому основна проблема під час лікування?

Проблема одна: лікування має бути безперервним, під контролем лікарів і родичів. Є визначений термін лікування, який залежить від важкості захворювання. Проте, на жаль, багато хворих не розуміють цього, лікуються місць або півтора, відчувають ефект і припиняють лікування. Цього категорично робити не можна. Діагностика та швидке лікування на ранніх стадіях можуть урятувати людині життя.

Саме лікування – не проблема, ліками ми забезпечені прекрасно. Від 2004 року централізовано безкоштовно постачають необхідні медпрепарати з Міністерства охорони здоров’я.

Тобто лікування абсолютно безкоштовне?

На жаль, охорону здоров’я в нашій державі фінансують лише на 60%. Не є винятком і наша установа. До прикладу, якщо в нас на обліку перебувають хворі, яким уже поставили діагноз туберкульоз, їм треба робити додаткові обстеження раз на два місяці, то ми на 100% забезпечуємо їх лікуванням. Але є нюанси. Коли людина має обстежитися в поліклініці, приходить до нас, не знаючи, що в неї і як, то ми просимо її піти до аптеки, купити рентгенплівку, і тоді діагностуємо.

Скільки коштує лікування одного хворого на день?

Якщо підрахувати вартість препаратів, харчування, зарплату обслуговувального персоналу, то вартість лікування становить від 70 до 250 грн на день.

Скільки потрібно лікуватися?

На початковому інтенсивному етапі треба лікуватися щонайменше впродовж двох місяців щодня. А потім усе залежить від стадії захворювання. Адже далі – підтримувальний курс, який значно дешевший і триває ще чотири місяці. Якщо ж важкі форми захворювання, то лікування триває до півтора року.

Як відомо, в часи Радянського Союзу хворих на туберкульоз ізолювали і навіть давали окремі квартири…

Така практика існувала і, до речі, її досі ніхто не скасовував (хоча тепер її не застосовують так масштабно, як колись). Нині лікарська комісія видає необхідні довідки, які засвідчують, що пацієнт мав би отримати ізольоване житло (оцінюють його житлові умови, матеріальний стан, здоров’я). Йдеться, як правило, про тих, хто може заразити інших і є небезпечним насамперед для своєї сім’ї.

І хоча колись таким людям давали однокімнатні квартири, за останні роки я не пам’ятаю такої практики. Причина зрозуміла – держава перестала будувати житло, а комерційні структури цим не займаються. Однак, як лікар, зазначу, що це дуже добрий крок.

Чи безпечно жити згодом у цій квартирі здоровим людям?

Ці квартири, мабуть, переходять у спадок родичів. Звичайно, жити там безпечно, але за однієї умови. Якщо людина, хвора на туберкульоз, яка там жила і через якісь причини виїжджає, чи, не дай Бог, помирає – інформацію про це подають у відповідні органи. Далі квартиру необхідно дезінфікувати, і лише після цього можна в ній жити.

Ви наголошували, що у Львові потрібно створити новий тубдиспансер і бактеріологічну лабораторію. Розкажіть докладніше.

Це справді проблема, з якою я зіткнувся. Бактеріологічна лабораторія є на Сихові, її збудовано ще в довоєнні роки . Вона працює з перенавантаженням і не має змоги обслуговувати всіх львів’ян. Тобто нині реально бракує великих площ.

Це також проблема водопостачання та водовідведення, забезпечення належних умов праці персоналу, який упродовж дня працює безпосередньо з хворими.

Тому ще раз наголошую, що у Львові необхідно збудувати новий тубдиспансер і створену на його базі бактеріологічну лабораторію, яка б дала змогу виявляти захворювання на початковій стадії і визначати правильне лікування

Скільки коштуватиме будівництво?

Для створення такої лікарні з усіма необхідними відділами потрібно 20 мільйонів гривень

Але чи буде створено новий центр і коли?

Хочу вам сказати, але не сприймайте це з упередженням – з приходом нової влади на наші проблеми почали звертати більше уваги. Мер Львова особисто відвідав наш заклад, побачив, як ми працюємо. На 2007 рік уже надано мільйон гривень для капітального ремонту дитячого стаціонару. А якщо в Міністерстві охорони здоров’я затвердять інвестиційний проект, то у Львові розпочнуть проектувати та будувати новий тубдиспансер. На мою думку, цього можна очікувати найближчим часом – через рік або два.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *