ОСТАННІ НОВИНИ

Податківці виявили сім «конвертаційних» центрів

|

Від початку року на території Львівщини працівники управління податкової міліції ДПА області припинили діяльність 51 підприємства з ознаками фіктивності, виявили 7 „конвертаційних” центрів та порушили 14 кримінальних справ. Як повідомляє відділ громадських зв’язків ДПА у Львівській області, на сьогодні розроблено комплекс заходів, що допоможуть встановити осіб, причетних до створення „фіктивних” фірм.

Під час проведення оперативно-розшукових заходів встановлено групу в складі п’яти осіб, які з метою ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах шляхом мінімізації податкових зобов’язань та штучного формування податкового кредиту використовували у фінансово-господарській діяльності розрахунки з “фіктивними” СПД (суб’єкти підприємницької діяльності), що були розміщені в Києві та Луганську. Крім того, останні надавали послуги з переведення безготівкових коштів у готівку СПД, що призвело до заниження об’єкта оподаткування та несплати до бюджету ПДВ та податку на прибуток в особливо великих розмірах.

Проведеними заходами встановлено схему злочинної діяльності та ухилення від сплати податків вищевказаної організованої групи осіб. Отримуючи безготівкові кошти на рахунки вищенаведених СПД (2006 року оборот руху грошових коштів становив понад 18 млн грн) від реально діючих підприємств за один вид товару, фігуранти “транзитом” перераховують їх між групою своїх фірм, де в кінцевому результаті отримували готівку за мінусом певного відсотка разом з документами за нібито придбані товарно-матеріальні цінності за інший вид товару в дистриб’юторів відомих компаній України, або знімали з рахунків за чеками в різних банках.

Таким чином, фігуранти, здійснюючи фіктивну підприємницьку діяльність, мінімізували сплату податків для суб’єктів господарювання, які перераховували кошти для конвертації. В подальшому ці операції з бухгалтерському обліку фігуранти проводили як бартерні з ФСПД (знятих з обліку або скасована державна реєстрація), тим самим ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах. Орієнтовні збитки завдані державі від діяльності цього конвертаційного центру становлять 1,6млнгрн. За цим фактом порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

З метою розкриття вчиненого злочину, збору доказів у кримінальній справі проведено 9 обшуків за місцями здійснення наведеної діяльності та проживання фігурантів, де виявлено та вилучено: готівкові кошти на суму 42 тисячі гривень та 3600 доларів США, чекові книжки з незаповненими чеками із відтисками печаток і підписами та печатки низки суб’єктів підприємницької діяльності, бланки податкових накладних, прибуткових касових ордерів із відтисками печаток кількох підприємств, комп’ютерну техніку, документи щодо діяльності низки СПД.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *