ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській опері відбувся вечір-реквієм до 60-річниці від часу операції „Вісла”

|

Вечір-реквіем, приурочений 60-ій річниці від час початку примусового виселення українського населення з етнічних земель на території Польщі, відомого як операція „Вісла”, пройшов сьогодні в оперному театрі. На вечорі був присутній Президент України Віктор Ющенко, який прилетів з Польщі, де також брав участь у подібних заходах разом з чільниками польської держави.

Виступаючи перед присутніми, В.Ющенко зазначив, що „сьогодні вшанується одна з трагічних сторінок історії України”. Президент підкреслив, що це день жалю і болю для української нації.

Він підкреслив, що насильницька депортація понад 150 тисяч осіб, ув’язнення тисяч людей і сотні смертей мають бути засуджені як в Україні, так і Польщі, разом з їх винуватцем – тоталітарним режимом.

Президент також нагадав, що цього року у Львові спорудять пам’ятник жертвам операції „Вісла” і розповів, що завтра відзначить нагородами тих людей в Україні і діаспорі, які найбільше прислужилися до того, щоби ці сторінки української історії не були забуті.

Водночас В.Ющенко закликав до прощення важкого спадку минулого в спільній історії Польщі та України, бо „минуле не може сковувати наші душі і глибоке примирення – це єдиний шлях, який творять обидва народи”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *