ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко і Качинський вшанували пам’ять жертв операції «Вісла»

|

Президент Віктор Ющенко і Президент Польщі Лех Качинський вшанували пам’ять жертв операції «Вісла», яка була проведена в 1947 році. Спільну декларацію президенти підписали у Варшаві (Польща) в п’ятницю.

«На жаль, історія нам залишила багато питань, і сьогоднішня подія, сьогоднішній візит підтверджують те, що ми разом з Президентом Качинським глибоко розділяємо формулу історичного взаєморозуміння й історичного примирення, що надзвичайно важливо і для українського, і для польського народів», – сказав Ющенко.

Він подякував за можливість вшанувати пам’ять жертв тих подій під час цього візиту. «Сьогодні я вдячний польській стороні, Президентові Польщі, громадянам Польщі за можливість вшанувати ті сумні події 40-х років. Мені приємно сьогодні бути якраз цього дня в Польщі й продемонструвати разом із польським Президентом, разом з українською громадою глибоку пошану наший історії і нашому сьогоднішньому дню», – сказав Ющенко.

Президент сказав, що після церемонії підписання документа він разом із Качинським візьме участь в спільній Екуменічній молитві на згадку про жертви тих подій.

Довідка: Операція «Вісла» – кодова назва операції з примусового масового переселення більше ніж 150 тисяч осіб українського населення з територій Холмщини й інших районів Польщі на землі, що відійшли Польщі після війни.

Звідти, у свою чергу, було депортовано місцеве німецьке населення – Вармія і Мазури, Нижня Сілезія, Західне Помор’я, Куяви, а також на територію СРСР, що було проведено частинами регулярної армії Польської Народної Республіки в 1947 році з відома радянської і чехословацької влади, передає proUAз посиланням на «Українські Новини».

.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *