ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні річниця від часу аварії на Чорнобильській АЕС

|

Сьогодні, 26 квітня, виповнилася 21-а річниця аварії на Чорнобильській атомній станції.

У ніч на четвер в Києві пройшов поминальний молебень і покладення квітів до Меморіального кургану героїв Чорнобиля.

Нагадаємо, о 1.23 26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС в результаті серії теплових вибухів був зруйнований реактор, значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище. За розрахунками експертів, сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 мільйонів кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму. В результаті катастрофи 1986 року було радіоактивно забруднено більш ніж 2,3 тисяч населених пунктів в 12-ти областях. Всього в Україні була заражена територія загальною площею 50 тисяч квадратних кілометрів. У країні налічується більш ніж 3 мільйони потерпілих від катастрофи, зокрема близько 1 мільйона дітей. Через 19 років після аварії на ЧАЕС ця радіаційна катастрофа продовжує впливати на життя і здоров’я багатьох людей.

Останній, 3-й енергоблок ЧАЕС було зупинено 15 грудня 2000 року. Офіційний Київ неодноразово дорікав Заходу в невиконанні фінансових зобов’язань у зв’язку із закриттям станції. Проте, Україна минулого року самостійно добудувала ще два атомні блоки – на Хмельницькій і Рівненській АЕС, передає proUA .

У Львові заходи до річниці аварії розпочалися о дев’ятій ранку з літургії за здоров’я ліквідаторів та панахиди за померлими чорнобильцями, яка відбудеться в Церкві Пресвятої Євхаристії (пл. Музейна, 1). А о 12:00 в актовому залі ГУ МНС України в львівській області (вул. підвальна, 6) відбудеться урочисте вшанування героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС за участі ветеранів пожежної охорони, громадськості, представників місцевої влади та працівників МНС, повідомив прес-центр головного управління МНС у Львівській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *