ОСТАННІ НОВИНИ

Через несумлінних власників нищаться пам’ятки архітектури - Маруняк

|

Через несумлінних власників приміщень, які належать до архітектурної спадщини, руйнуються пам’ятки архітектури. Прикладом цього є ситуація з приміщенням на вулиці Федорова, яке є пам’яткою архітектури XVI століття.

Там власники не проводили жодних реставраційно-будівельних робіт від часу купівлі приміщення. При цьому господарі мали дозвіл на переоснащення колишньої квартири під магазин промислових товарів. «Колишню квартиру №1, що на вулиці Федорова, 2 у травні 2005 року купило ТзОВ «Вірменський квартал». Потім, згідно з рішенням виконкому, отримало дозвіл на використання цієї квартири під нежитловий фонд. А в лютому минулого року Галицька адміністрація прийняла розпорядження, яким дала дозвіл використовувати приміщення під магазин промислових товарів. Однак відтоді ТзОВ «Вірменський квартал» жодних робіт не виконало», – розповіла під час сьогоднішньої прес-конференції голова Галицької РА Ірина Маруняк. Відповідно, за весь цей період приміщення набуло катастрофічного вигляду.

За словами Ірини Маруняк, близько місяця тому приміщення придбало ПП «Світлиця», яке пообіцяло привести його у відповідний вигляд. Як розповіла нова власниця Ніна Бенях, за півроку в приміщенні буде цукерня. За її словами, під час реставраційних робіт зберігатимуть «все рідне». «Попередні господарі мали хороший проект, ми його будемо дотримуватися і внесемо лише деякі зміни», – додала Ніна Бенях.

В ГА є близько 2 тисяч 134 будинків. 90% з них – пам’ятки архітектури державного і місцевого значення. За словами начальника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, у Львові випадки такого ставлення до старовинних приміщень непоодинокі. Прикладом може слугувати будинок на Вірменській, 29. Щоправда, там не йдеться про «несумлінного» власника, а про невідповідний проект облаштування приміщення.

«Якщо пам’ятка нищиться, то, згідно із законом «Про нищення пам’яток», накладають штраф. Але штрафами нікого нині не здивуєш. Можливе відчуження пам’ятки, але в цьому разі ми не можемо цього зробити, адже є нові власники», – підсумувала Лілія Онищенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *