ОСТАННІ НОВИНИ

УКУ проведе семінар про збереження еклезіальної традиції після 1946 року

|

24 квітня в УКУ відбудеться науковий семінар на тему “Церква в Церкві: проблема збереження еклезіальної традиції в Радянській державі (приклад Західної України)”, повідомляє відділ інформації та зовнішніх зв’язків УКУ. З доповіддю виступить доктор Національного університету “Києво-Могилянська академія” Наталія Шліхта.

Семінар стосуватиметься історії та збереження власної ідентичності єпархій, які внаслідок псевдособору 1946 року приєднано до Російської православної церкви. Ці єпархії зберігали власну тотожність і усвідомлення відмінності від православних, незважаючи на перехід на православ’я деяких греко-католицьких священиків, тому є підстави говорити про “Церкву в Церкві”.

На думку д-ра Наталії Шліхти, багато священиків мотивували свій перехід на православ’я бажанням врятувати Церкву й захистити вірних, проте він був радше мінімальним, а тому не передбачав радикальних змін для вірних. “Тактикою «возз’єднаного» духовенства стала практика «малих справ» і обережного спротиву.

«Возз’єднані» священики відступали від православних канонів, які могли обґрунтувати народним консерватизмом і потенційною небезпекою звернення вірних до «катакомбної» Церкви (українська мова Богослужінь, традиційна обрядова практика, спорядження храмів) або якщо ці порушення залишалися малопомітними (читана Літургія замість співаної)”, – зазначає д-р Шліхта.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *