ОСТАННІ НОВИНИ

ПАРЄ запропонувала Україні низку заходів

|

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію по Україні «Функціонування демократичних інститутів в Україні». За резолюцію проголосувало 107 членів ПАРЄ, проти – лише 5.

Резолюція складається зі 198 пунктів. У документі ПАРЄ висловлює стурбованість політичними подіями, які відбуваються в Україні впродовж останніх місяців і які досягли свого піку після 2 квітня 2007 року, коли Президент України Віктор Ющенко оголосив про розпуск Верховної Ради.

У документі Асамблея підкреслює, що сучасна українська криза є результатом незавершеної і поспішної політичної реформи 2004 року, коли багато змін було внесено до Конституції України без урахування рекомендацій Венеціанської комісії, а також без проведення зрозумілих публічних дебатів у країні.

У зв’язку з чим Асамблея знову закликає провести інституційну реформу в Україні згідно з 10-ма резолюціями ПАРЄ, прийнятими з 1995 по 2005 роки.

Асамблея також відзначає, що боротьба осіб за персональну вигоду, пов’язану з посадами, привела до багатоманітних спроб політичних сил отримати переваги в конституційному вакуумі, який створився в результаті суперечливих конституційних змін 2004 року і які вступили в силу 2006 року.

«Асамблея висловлює жаль, що відсутність незалежних противаг дала можливість ключовим державним установам відчувати себе над законом. Це серйозно знизило репутацію всіх політичних лідерів України», – наголошується в документі.

Асамблея також озвучила терміновий заклик до Президента, членів парламенту і уряду України розв’язати нинішню кризу легітимним, конституційним і мирним шляхом або визнаючи легітимність дострокових виборів на базі рішення Конституційного Суду, або проведенням переговорів».

У документі Асамблея також виражає стурбованість повідомленнями про те, що деякі політичні сили використовують у масових акціях протесту неповнолітніх, що суперечить Конвенції ООН про права дитини.

У пункті 8 резолюції ПАРЄ закликає політичні сили України в терміновому порядку відновити роботу над поліпшенням Конституції і відповідного законодавства з метою встановлення ефективної системи балансів і противаг і привести Конституцію у відповідність з європейськими стандартами.

На думку ПАРЄ, конституційна реформа має стати частиною дискусії щодо врегулювання політичної кризи.

Асамблея також підтвердила свою позицію, що відкликання народних депутатів політичними партіями («імперативний мандат») є неприйнятним у демократичній державі.

У резолюції ПАРЄ також відзначила, що як звичайні, так і дострокові парламентські вибори є законним демократичним інструментом для народу обирати і контролювати органи влади, які діють від їх імені.

«Дострокові вибори є нормальною практикою у всіх демократичних країнах Ради Європи і можуть бути схвалені як ключова складова політичного компромісу», – наголошується в документі.

У той самий час ПАРЄ підкреслює, що для того, щоб вибори були визнані демократичними, якими б вони не були (звичайними чи достроковими – ред.), вони мають проводитися згідно із законом, який гарантує вільний вибір для виборців.

Асамблея також із стурбованістю відзначила, що згідно з Конституцією дострокові парламентські вибори в Україні мають бути проведені впродовж 60 днів після появи указу Президента про розпуск парламенту. А фінансові ресурси мають бути виділені для того, щоб ЦВК могла почати роботу.

У той самий час, згідно з текстом резолюції, ПАРЄ відзначила, що чинне на сьогодні законодавство, яке регулює дострокові вибори, є недостатнім і не може гарантувати відповідних умов для вільних і чесних виборів.

ПАРЄ також висловила стурбованість фактом, що судова система України систематично неправильно використовувалася різними гілками влади, в той час як вищі офіційні особи не виконували судових рішень.

ПАРЄ також відзначила, що авторитет єдиного органу конституційної юстиції – Конституційного Суду України – має бути гарантованим і таким, що поважається. Крім того, ПАРЄ відзначає, що будь-який тиск на суддів є неприйнятним, він має розслідуватися і піддаватися кримінальному переслідуванню.

У своїй резолюції ПАРЄ запропонувала українській владі здійснити такі конкретні заходи: відновити процес конституційної реформи в тісній співпраці з Венеціанською комісією; ухвалити і впровадити в дію базові конституційні закони і привести у відповідність з Конституцією Закон про Кабінет Міністрів України; змінити Закон про вибори народних депутатів з метою поліпшення процедури дострокових виборів у разі розпуску парламенту; розглянути можливість зміни системи виборів шляхом впровадження відкритих партійних списків, у яких виборці можуть надавати перевагу певним членам тієї або іншої партії; провести реформу судової системи на базі Концепції судової реформи, схваленої Президентом України в травні 2006 року; почати реформу кримінальної судової системи і впровадити конкретні заходи для боротьби зі всіма формами корупції, зокрема політичною.

ПАРЄ також закликала Генерального секретаря Ради Європи в пріоритетному порядку вжити всі необхідні заходи в рамках його компетенції для врегулювання кризи в Україні.

Крім того, ПАРЄ попросила Венеціанську комісію надати свою думку щодо існуючої законодавчої бази для проведення дострокових парламентських виборів і запропонувати шляхи її поліпшення.

В останньому пункті резолюції Асамблея підтвердила свою готовність допомогти Україні подолати нинішню кризу всіма можливими способами.

В той самий час, ПАРЄ закликала політичних лідерів України побудувати нову політичну довіру шляхом впровадження механізмів, які дали б можливість зберегти національну єдність, чесне політичне змагання і проведення необхідних реформ, , передає proUAз посиланням на УНІАН.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *