ОСТАННІ НОВИНИ

Кучма закликав до пошуку компромісу

|

Екс-президент України Леонід Кучма закликає нинішнього президента країни Віктора Ющенка, голову Верховної Ради Олександра Мороза і прем’єр-міністра Віктора Януковича до пошуку компромісу в ситуації, що склалася. Про це йдеться у відкритому листі Кучми до керівників країни, передає proUA з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Звернутися з цим листом до вас мене зобов’язує те становище, в якому опинилася Україна», – відзначає Кучма.

«Я був депутатом Верховної Ради першого і другого скликань, я очолював уряд України в найскладніші часи економічної кризи. 10 років був главою держави. Саме впродовж цього періоду затверджувалися основи нашої державності, було закладено міцний фундамент економічного зростання, суспільного прогресу. Долаючи неймовірні труднощі, нам вдавалося зберігати в державі мир і спокій, крок за кроком рухатися вперед», – йдеться в листі.

Проте, наголошує Кучма, сьогодні відбуваються події, які викликають у нього велику тривогу. «На карту, як мені здається, поставлена наша державність, наша свобода і незалежність. Це не перебільшення, не нагнітання страху. Це реальність, якої не можна не відчувати, небезпека, яка не тільки щодня, але і щогодини поглиблюється», – відзначає він, додаючи, що його життєвий досвід, політична інтуїція змушують говорити про це на повний голос.

«Розумію об’єктивність труднощів перебудови політичної системи країни – переходу до парламентсько-президентської форми правління. Для нинішнього етапу оптимальним є трикутник: сильний всенародно обраний президент – сильний парламент – сильний уряд. Відповідальні політики не мають права цього не враховувати. Не потрібно робити замах на повноваження один одного! І не час сьогодні з’ясовувати, хто більше винен. Інтереси суспільства і держави, інтереси народу вимагають повернення до переговорів, до пошуку компромісів», – наголошує Кучма.

«Іншого шляху просто не існує», – заявляє він.

За словами екс-президента, ідеальним для багатьох здається вирішення нинішньої ситуації через дострокові вибори. «Проте у мене є принципові застереження. Головне з них – в умовах існуючих політичних протистоянь, хаосу і безладу вибори не можуть бути демократичними і легітимними. Їхні результати не матимуть нічого спільного з реальним волевиявленням народу, а таким чином вони не стануть інструментом консолідації, суспільної злагоди. Я прошу замислитися саме над цим: що буде після виборів, якщо вони відбудуться в умовах такого напруження?», – наголошує Кучма.

«Ще не пізно ухвалити зважені рішення. Я закликаю до цього. Сподіваюся, що мене не тільки почують, але й зрозуміють», – відзначає він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *