ОСТАННІ НОВИНИ

УНП закличе РПЦ зняти анафему з Мазепи

|

Із закликом до Російської православної церкви зняти анафему з українського гетьмана Івана Мазепи виступить завтра обласна організація УНП під час святкування 375 річниці від дня народження гетьмана, передає прес-служба ЛОО УНП.

Завтра о 16 годині ЛОО УНП та Козацьке товариство «Кіш» на площі Ринок відзначатимуть 375-ї річницю від дня народження гетьмана України Івана Мазепи. У програмі заходу – урочисте віче, презентація козацького товариства «КІШ» та святкова дегустація пива «Оболонь».

Заступник голови ЛОО УНП Ярослав Тимчак так пояснив мету акції: «Незважаючи на тривікову історію постать гетьмана Івана Мазепи і далі залишається політичною в контексті українсько–російських міждержавних стосунків. Попри анафему, яку Російська православна церква досі проголошує Мазепі, ця проблема має і інші виміри. Це й ініційоване нещодавно питання щодо узгодження підручників з історії України з російськими фахівцями, бажання політичних кіл Росії відзначати в Україні у 2009 році річницю Полтавської битви та фактична заборона на прокат в Україні фільму Юрія Ілієнка «Молитва за гетьмана Мазепу», перегляд якого заборонено на території Російської Федерації. Загалом питання можна звести до проблеми тлумачення української історії. Час глянути на історію України українськими очима. І український політикум має зайняти чітку позицію у цьому питанні».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *