ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська мерія намагається трохи обмежити продаж алкоголю і тютюну

|

Львівські чиновники готують для винесення на розгляд виконавчого комітету проект рішення «Про встановлення обмежень у реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів на території Львова». Сьогодні, 27 лютого, відбулися громадські слухання щодо цього проекту рішення, на яких представники мерії пояснили: задля чого потрібно встановлювати певні обмеження на продаж тютюну та алкоголю, а підприємці вказали на негативні моменти, які за собою потягне таке рішення.

За словами завідувача сектора торгівлі та тендерних закупівель відділу економічного розвитку Управління економіки Львівської міської ради Наталії Головко, спонукальним для підготовки цього документа стали численні звернення жителів до мерії. Львів’яни скаржаться на те, що поблизу навчальних та дошкільних закладів розміщено кіоски і павільйони, у яких неповнолітнім продають алкогольні напої, тютюнові вироби, при цьому продавці не вимагають документів, які б підтверджували вік покупців. За її словами, під час підготовки проекту рішення в основному керувалися вимогами статті 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів».

Із прийняттям рішення роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами буде заборонено в об’єктах роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, розміщених ближче, ніж на 300 метрів до шкіл, садочків чи закладів охорони здоров’я. Заборонятимуть торгувати підакцизними товарами на території парків та скверів. Також заборона стосується магазинів і ресторанів, розміщених ближче, ніж за сто метрів від шкіл та садочків чи ближче, ніж 50 метрів від приміщень вищих навчальних закладів. Міська влада рекомендуватиме податковій інспекції припинити видачу ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами суб’єктам підприємницької діяльності, об’єкти яких знаходяться у місцях, на які поширено цю заборону.

Підприємці, присутні на громадських слуханнях, висловили свої зауваження щодо такої категоричної заборони на реалізацію підакцизних товарів. За їхніми словами, від заборони втрачатимуть не лише власники торгових об’єктів, але й загалом бюджет міста. «Підприємець платить у квартал дві тисячі за ліцензію на дозвіл реалізації алкоголю та тютюну. Це серйозна сума. Відтак, є певні умови, є правила гри, що означає: не заважай. Нумо, кожен займатися своєю роботою. Ми будемо наповнювати бюджет, а органи, покликані виховувати дітей, нехай також виконують свої функціональні обов’язки. Ми проти обмежень, й історія вже доводила, що обмеження до добра не приводять», – зазначив директор МП «Арго» Володимир Кришталь. За словами співзасновника ресторану «Княжий келих» Надії Тарасович, доцільніше запровадити систему штрафування продавців, які продають алкоголь та тютюн неповнолітнім.

Попри ці зауваження, представники виконавчих органів заявили, що загалом свідомо підходять до того, що зі вступом у силу зазначених обмежень дещо зменшаться фінансові надходження в бюджет міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *