ОСТАННІ НОВИНИ

«Свобода» вважає, що продаж землі на аукціонах сприяє створенню монопольних землевласників

|

Фракція ВО «Свобода» вважає, що продаж землі на аукціонах сприяє створенню в нашій країні монопольних землевласників. А відтак фракція стверджує, що такий продаж землі можливий лише після прийняття відповідних законів, що встановили б відповідні механізми та гарантії від зловживань, а також після прийняття місцевою радою програм стратегічного розвитку міста.

Як йдеться у заяві фракції ВО «Свобода», яку зачитав представник фракції Олег Махніцький на початку сьогоднішньої сесії міської ради, «саме прийняття такої програми місцевою радою повинно бути основою розвитку міста та передумовою розгляду питання щодо продажу землі, оскільки вона визначатиме статус міста, спрямованість його розвитку, визначення категорій земель, які для міста є стратегічними й не підлягатимуть продажу, які можна здати в оренду на певних умовах, а ті, які для міста не мають стратегічної цінності, можна буде продавати».

Крім того, у заяві сказано, що, на превеликий жаль, в Україні не прийнято законів, які регулювали б процедуру проведення земельних торгів, зокрема таких, як закон «Про земельні торги та аукціонну діяльність», «Про ринок земель», «Про ринок земель». «Така ситуація призводить до того, що на місцях приймають власні правила ведення бізнесу. Натомість Львів посів перше місце за кількістю земельних аукціонів, а на розгляд депутатів пропонують проект положення, яке передбачає непрозорі механізми продажу землі. Зокрема те, що всі питання продажу землі вирішуватиме спеціальна комісія, створена не громадою, не радою, а виконкомом», – зазначено у повідомленні.

На думку фракції, сьогодні перевага в аукціонах забезпечена претендентам із найбільшим капіталом, як правило, не українського походження, з якими місцеві дрібні та середні підприємства не можуть конкурувати на ринку землі.

«Безконтрольний та законодавчо не забезпечений продаж землі, як форма управління комунальною власністю, призводить до того, що межі міста можуть бути повністю розпродані. Це означає фактичне переміщення влади та важелів впливу на розвиток міста від громади до приватних землевласників.

Необхідність продажу землі певні політики нині аргументують поповненням бюджету міста. Насправді такі твердження не відповідають дійсності. Для прикладу, торік Львів «заробив» на землі близько 60 мільйонів гривень, з яких лише третина (21 мільйон) за рахунок продажу землі на аукціонах, решта 2/3 (близько 49 мільйонів) – за рахунок оренди землі та її прямого викупу», – йдеться у заяві.

Після оприлюднення Махніцьким цієї заяви, депутат від фракції БЮТ Василь Кириченко звинувативйогоу “лобіюванні” земельного питання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *