ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра відбудеться семінар до 100-річчя Владики Стернюка

|

Науковий семінар до 100-річчя від дня народження архиєпископа Володимира (Стернюка) на тему „Владика Володимир (Стернюк) та легалізація катакомбної УГКЦ ” проводить завтра о 17:00 Інститут історії церкви УКУ у конференц-залі Львівської духовної семінарії Св. Духа.

Як передає відділ інформації та зовнішніх зв’язків УКУ, під час семінару науковці розглянуть питання особливості служіння єпископату катакомбної церкви, діяльність певних монаших чинів у часи підпілля і особливо звернуть увагу на роль архиєпископа Володимира (Стернюка) в легалізації УГКЦ та відновленні її структур. Крім того, учасники семінару матимуть змогу побачити матеріали архіву Інституту історії церкви про Владику Володимира.

Архиєпископ Володимир (Стернюк) народився 12 лютого 1907 р. Освіту здобув у Львівській гімназії. 1921 року Володимир продовжив навчання в Бельгії під опікою отців Редемптористів. Закінчивши гімназію в м. Есхен біля Антверпена, у липні 1927 р. він вступив до новіціяту Чину Найсвятішого Ізбавителя (ЧНІ) в м. Сант Тронд, водночас розпочавши університетські студії в Боплато та Лювені. У 1931 р. був рукоположений греко-католицьким єпископом Вінніпегу Василем (Ладикою).

Після приходу радянських військ і з початком переслідувань УГКЦ о. Володимир категорично відмовився підписувати «перехід на православ’я». У червні 1947 р. його було заарештовано, звинувачено у зв’язках із націоналістичним підпіллям та засуджено на 5 років виправних робіт. Після звільнення в 1952 р. офіційно працював охоронцем, а пізніше – обліковцем у Львівському тресті зеленого господарства, згодом був санітаром «швидкої допомоги».

У 1964 р. владика Василій (Величковський) уділив єпископську хіротонію о. Стернюку як своєму наступникові. З 1972 р. владика Володимир (Стернюк) очолив УГКЦ в Україні як місцеблюститель митрополичого престолу. Навесні 1991 р., після повернення патріарха Мирослава Івана (Любачівського) в Україну, архиєпископ Володимир завершив своє служіння як місцеблюститель Глави Церкви. Помер Кир Володимир (Стернюк) 28 вересня 1997 р., похований у крипті собору Св. Юра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *