ОСТАННІ НОВИНИ

Рада хоче зобов’язати ЗМІ публікувати списки своїх засновників

|



Верховна Рада має намір зобов’язати інформаційні агентства і електронні засоби масової інформації публікувати списки своїх засновників.

За ухвалення в першому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України про забезпечення прозорості відносин власності щодо засобів масової інформації» проголосувало 411 депутатів.

Пропонується, щоб для отримання або продовження ліцензії на мовлення юридична особа в заяві до Національної ради з телебачення і радіомовлення зазначала дані про засновника (співзасновника), власника (співвласника) телерадіоорганізації і причетних осіб, також надавала інформацію про розподіл частин статутного фонду, а для акціонерного товариства – список акціонерів, які володіють пакетами акцій у розмірі більше 25%.

У разі ухвалення закону Рада зобов’яже телерадіоорганізації щорічно до 31 березня публікувати звіт про результати своєї діяльності за попередній рік з обов’язковим зазначенням відомостей про джерело свого фінансування, також інформувати про зміну керівництва, складу виконавчих і наглядових органів.

Телерадіоорганізація зможе публікувати звіт як у друкованих і електронних засобах масової інформації, так і на власному веб-сайті.

Також Рада має намір заборонити створення і діяльність телерадіоорганізацій, у статутному фонді яких іноземні інвестиції становлять більше ніж 35% або засновниками (співзасновниками), власниками (співвласниками) яких є нерезиденти, зареєстровані в одній з офшорних зон, перелік яких визначений Кабміном.

Як повідомлялося, в травні Кабінет Міністрів мав намір запропонувати Верховній Раді забезпечити прозорість відносин власності щодо засобів масової інформації.

Раніше Інститут масової інформації виступив за певні зміни в законодавстві, що стосується ЗМІ.

Зокрема, ІМІ назвав однією з найбільш важливих проблем у цій сфері відсутність інформації про власників ЗМІ, передає proUA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *