ОСТАННІ НОВИНИ

Мощі блаженної Тарсикії Мацьків перенесуть до Стрийської єпархії

|

Мощі блаженної Тарсикії Мацьків цього року з Личаківського кладовища перенесуть до Стрийської єпархії. Як повідомляє офіційний сайт УГКЦ, під час перебування у Львові в червні 2001 року Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженними низку мучеників Української Греко-Католицької Церкви. Серед них блаженна преподобномучениця Тарсикія Мацьків з м. Ходорів на Львівщині.


«Серед тих, чиє життя вписане золотими літерами в мученицький літопис нашої Церкви, є ім`я блаженної преподобномучениці Тарсикії (Ольги) Мальків», – зауважив Владика Юліян (Ґбур).


Ольга Мацьків народилася 23 березня 1919 року в м. Ходорів Жидачівського району Львівської області. Після закінчення школи, 3 травня 1938 року вступила до монастиря Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в м. Кристинопіль (сьогодні Червоноград). З прийняттям перших монаших обітів 5 листопада 1940 року, сестра взяла собі ім`я Тарсикія.


Новіціат і перші роки монашого життя сестри Тарсикії припали на важкий воєнний час. 17 липня 1944 року більшовики розпочали наступ на Кристинопіль. Наступного ранку в двері монастиря задзвонили. Думаючи, що це священик прийшов на відправу Літургії, сестра Тарсикія пішла відчинити двері. Невдовзі почувся постріл, яким солдат убив сестру. Згодом військовий так пояснив свій вчинок: „Я її вбив, оскільки вона монашка”.


Тіло сестри було поховане в монастирському саду. Згодом її мощі перенесли на Личаківський цвинтар у Львові. Звідти у 2007 році планується перенесення мощей блаженної до Ходорова у храм Святих Безсрібників Косьми і Дем`яна та до Катедрального храму Успіння Пресвятої Богородиці, що у м. Стрий.









Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *