ОСТАННІ НОВИНИ

Екосистема Карпатського регіону втратила здатність до саморегулювання

|

За останні роки лісова екосистема Карпатського регіону втратила здатність до саморегулювання. А причиною цього стали непланомірні вирубки лісів, запровадження невідповідного методу господарювання та інші втручання людей. Принаймні, саме такого висновку дійшли учасники сьогоднішнього розширеного засідання Лісівничої академії наук України з питання «Екологізація лісокористування в гірських лісах Карпат».

Як розповів директор Інституту екології Карпат, академік НАН України Михайло Голубець, у порівнянні з попередніми роками на сьогодні лісистість Карпат значно знизилася. Якщо раніше вона становила 95%, то зараз лише 55%. На думку Михайла Голубця, така антропогенна трансформація, яку спричинило ніщо інше, як людське втручання, викликала погіршення екологічного стану Карпат. «Негативно, що у Карпатських лісах збільшилися насадження смерекових лісів, тоді як різко знизилася кількість насаджень буку», – наголосив він. За словами члена Лісівничої академії наук України Степана Стойко, саме букові насадження можуть стримувати до 50% опадів, тоді як смерекові – 37%. « Це спричиняє у Карпатах проблему паводків», – зауважив він.

За словами директора УкрНДІгірліс, професора Василя Парпана, ще однією з суттєвих проблем знищення і руйнації лісових насаджень у горах є неправильне транспортування деревини за допомогою гусеничних і колісних тракторів. У такий спосіб перевозиться майже 83% деревини, хоча саме таке транспортування негативно впливає на лісову систему, спричиняючи ерозію грунтів. «Аби зменшити цей негативний вплив, треба використовувати канатне транспортування деревини», – зауважив Василь Парпан. Окрім того, він наголосив, що суттєвим залишається питання поетапного переходу на раціональне поєднання різних способів вирубок лісів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *