ОСТАННІ НОВИНИ

Спеціальна комісія перевірятиме стан збереження дерев’яних сакральних пам’яток на Сокальщині

|

У Сокалі відбулася розширена нарада щодо збереження дерев’яної сакральної архітектури. Зокрема, йшлося про стан і заходи їх збереження та причини виникнення пожежі. Прискорили проведення на Сокальщині цієї наради пожежі, які знищили цінні архітектурні пам’ятки в Дрогобицькому, Самбірському та Яворівському районах. Про це повідомив власкор ЗІКу в Сокальському районі.

Не оминув вогонь і Сокальський район: 1997 року дерев’яна церква згоріла в селі Свитазів, 2004-го – в селі Нисмичі, цього року могла згоріти церква св.Параскеви, що у Белзькому заповіднику, однак займання відразу помітили та загасили вогонь.

На сьогодні на території Сокальського району є шість дерев’яних пам’яток архітектури національного значення, які датуються XVII-XIX століттями, це – церкви та дзвіниці св.Параскеви в Белзі, св.Миколая, що у селі Княже та Івана Богослова у селі Фусів. Залишилось також на Сокальщині 16 дерев’яних пам’яток архітектури місцевого значення, збудованих в XVII-XIX століттях. Відтак, на нараді вирішили створити комісію, яка перевірятиме стан збереження дерев’яних церков та проводитиме огляд пам’яток, починаючи від листопада 2006-го і до травня 2007 року. Комісія також повинна розробити програму збереження культурної спадщини на 2008-2012 роки.

У нараді з питань збереження дерев’яної сакральної архітектури взяли участь, окрім керівників району, настоятелі дерев’яних церков, представники органів місцевого самоврядування, на території яких розміщені храми, представники відділів архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства, культури та туризму, освіти, молоді та спорту, «еменесники» та правоохоронці. До обговорення також запросили героя України, директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького, директора Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Отковича, керівника відділів охорони культурної спадщини Львівської ОДА Василя Івановського та його заступника Романа Онишка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *