ОСТАННІ НОВИНИ

Всесвітній день боротьби з хронічними обструктивними захворюваннями легень – 19 листопада

|

19 листопада – Всесвітній день боротьби з хронічними обструктивними захворюваннями легень. У Львові обстеження на цю хворобу можна пройти в Обласному клінічному діагностичному центрі, що на вулиці Пекарській, 69, Львівському регіональному фтизіопульмонологічному центрі та в центрі “Пульміс” 5-ї комунальної міської клінічної лікарні, що на вулиці Коновальця, 26. Вилікувати ХОЗЛ лікарі не можуть, але вони можуть допомогти зменшити симптоми хвороби й загальмувати процес пошкодження легень, поліпшити якість і тривалість життя пацієнта.

Як повідомляє офіційний сайт ЛОДА, сьогодні ХОЗЛ посідає четверте місце серед усіх причин смертності у віковій групі осіб, старших 45 років. Ще рік тому на обліку у Львівській області перебувало понад 47 тисяч осіб з хронічними обструктивними захворюваннями легень. Окрім того, щороку реєструють майже чотири тисячі нових хворих, які вперше звернулися до лікаря з цими проблемами.

За словами головного пульмонолога області, кандидата медичних наук Н. Рудницької, симптоми такої хвороби прогресують дуже повільно упродовж багатьох років. Головний фактор ризику виникнення ХОЗЛ – куріння. Окрім того, на розвиток хронічних обструктивних захворювань легень значно впливають забруднене повітря, шкідливі умови праці. Рентгенологічне дослідження не показує патологічних змін у легенях пацієнтів з легким ступенем хронічних обструктивних захворювань. Тому найінформативнішим показником для оцінки наявної обструкції, ступеня важкості та прогресування ХОЗЛ є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *