ОСТАННІ НОВИНИ

Фестиваль середньовічної культури „Тустань – 2006” триватиме один день

|

Основна програма фестивалю „Тустань – 2006” відбудеться десятого вересня. Про це під час прес-конференції повідомили директор Державного історико-культурного заповідника „Тустань” Василь Рожко та один з ініціаторів створення заповідника, депутат Львівської обласної ради Андрій Парубій.

Раніше повідомляли, що фестиваль триватиме три дні. Але оскільки його проводять уперше, то коштів для нього не було закладено в бюджеті області. А на прохання організаторів про фінансову допомогу відгукнувся лише один банк. Загалом на проведення фестивалю вдалося зібрати 20 тисяч гривень. Тому організатори не можуть забезпечити всіх гостей фестивалю місцем для ночівлі, а наметовий табір напнуть тільки для учасників фесту. А це будуть різні історичні клуби, „Український рукопаш гопак” та товариство „Кіш”, музичні гурти „Бурдон” та „Експресія драйву”.

Протягом фестивального дня відбуватиметься мистецьке дійство, акції якого, зокрема, трапеза, штурм фортеці, забави та двобої, будуть пов’язані між собою. Організатори подбали про доїзд гостей фестивалю. Зі Львова курсуватимуть маршрутні таксі „Львів-Сколе”, а від села Дубино – до села Урич, у якому і знаходиться заповідник „Тустань”.

Андрій Парубій зазначив, що проведення такого фестивалю – це не лише популяризація наскельної фортеці як пам’ятки вседержавного значення, а й залучення молоді до середньовічних традицій часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства, формування її національної ідентичності.

Загалом організатори планують, що до Урича з ’їдуться близько півтисячі осіб. Усі вони, за словами Василя Рожка, зможуть відчути, що в їхніх жилах тече кров справжніх воїнів.

Наскельну фортецю Тустань, аналогів якої немає у світі, відкрив Михайло Рожко у 1971 році. Державний історико-культурний заповідник «Тустань» був створений минулого року за наказом Львівської облради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *