ОСТАННІ НОВИНИ

НСНУ закликає львів’ян підтримати єдину україномовну школу Донецька

|

Галицька районна організація партії „Народний Союз Наша Україна” закликає громадян Львова прийти в штаб осередку, що на вулиці Шпитальній, 9, аби підписатися під зверненням до Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, міністра освіти України, голови Донецької обласної державної адміністрації з вимогою відновлення роботи єдиної україномовної школи №36 у Донецьку і сприяння розвитку української культури в Донецькій області. Про це повідомляє офіційний сайт ЛОО НСНУ.



Інформація про цю школу стала відома під час перебування у Львові на запрошення міської організації політичної партії „Народний Союз Наша Україна” великої групи дітей із східних областей України. Вчителька історії Надія Софронова розповіла, що у Донецьку зовсім не легко навчати школярів рідної мови. З’ясувалося, що пані Надія є безробітною через те, що принципово захищає свої права.



2003 року після тривалої боротьби за існування закрили єдину українську школу № 36 у Донецьку, справжній осередок української культури. Наймана охорона просто не впустила дітей і вчителів у класи. Так вирішила тамтешня міська рада, «у зв’язку з недостатньою наповненістю класів». Згодом була судова тяганина, але справа не зрушила з місця. Протистояння тривало кілька місяців. За цей час в навколишніх російськомовних школах терміново відкрили «українські» класи, в яких російською викладають навіть історію України. Туди добровільно-примусово почали записувати колишніх учнів СШ № 36.


Дві мужні жінки – директор школи №36 Ніна Миколаївна Прокопович і вчителька історії Надія Павлівна Софронова – боронять власні права і права громади, намагаючись скасувати ганебне рішення місцевих депутатів. Вони не можуть знайти собі роботу за фахом. До того ж їх брутально переслідують за переконання. Педагоги та батьки учнів цієї школи змушені возити дітей на навчання в українську гімназію, яка розташована дуже далеко.


Наразі правозахисники пройшли всі судові інстанції України і звернулись до Європейського суду за захистом.


Відтак Галицька районна організація партії „Народний Союз Наша Україна” сподівається, що львів’яни зможуть гідним чином підтримати відважних педагогів з Донецька, захистити українську мову і права громадян держави перед свавіллям чиновників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *