ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’яни відзначать 60-ту річницю репресій проти Української церкви

|

У рамках відзначення 60-ї річниці репресій проти Української церкви представники церкви ініціюють провести сьомого березня в приміщенні театру опери та балету ім. С.Крушельницької академію-реквієм, яку відкриє Блаженнійший Любомир кардинал Гузар. Після цього демонструватиметься вистава, в основу якої покладена доля греко-католицького священика, що пережив період переслідування. Режисером запрошений Влодко Кауфман, сценаристом – Юрко Прохасько. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

Восьмого березня у Соборі Святого Юра за участю Блаженнійшого Любомира кардинала Гузара та архієпископів служитиметься Архієрейська Літургія, а

11 березня шляхами переслідування церкви пройде хресних хід – від Собору св. Юра прихожани, священство та усі бажаючі послухають молебень біля майбутнього пам’ятника Андрею Шептицькому, пройдуть біля колишньої семінарії, пам’ятника Матері Божої у центрі міста, тюрми Лонцького, площі Ринок та Преображенської Церкви. Увечері, коли всі знову повернуться до собору Юра, будуть запалені свічки.

Представники УГКЦ наголосили, що усі заходи повинні бути аполітичні. Акцент повинен ставитись на духовність, наукові дослідження та історичний досвід. “Переслідування церкви не знищили, а навпаки зміцнили її. Ми не хочемо нарікати, а подякувати за це Богу”, – запевнив о.Орест Фредина. Під час заходів священики молитимуться за потерпілих та тих, хто свідомо чи несвідомо переслідував їх.

Протягом лютого очікується звернення Блаженнійшого Любомира кардинала Гузара до всіх релігій з запрошенням до процесу переосмислення тих подій, адже потерпілими були і інші релігії. Закликатиме духовний лідер і владу переосмислити роль Церкви. На його думку, досвід 40-50 років минулого століття є показовим для майбутнього будівництва церковно-державних відносин.

Заступник керівника області пообіцяв, що обласна адміністрація посприяє в отриманні з архівів СБУ документальних записів пов’язаних з переслідуванням церков, звернеться до генерального директора ЛОДТРК щодо допомоги у створенні документального фільму на цю тему.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *