ОСТАННІ НОВИНИ

У Дрогобичі відбудеться конференція, присвячена Барвінському

|

Як повідомила директор методичного кабінету управління культури і туризму облдержадміністрації Галина Слобода, 25 січня у місті Дрогобич відбудеться обласна конференція, присвячена пам`яті видатного українського композитора, педагога, громадського діяча Василя Барвінського, про це повідомила прес-служба ЛОДА.

Спричинилися до проведення цього заходу дві знаменні дати Дрогобицького державного музичного училища ім. В. Барвінського – 60-річчя від дня заснування та 10-річчя присвоєння йому ім`я Василя Барвінського.

У 1920р. ім`я Василя Барвінського (1888-1963) стало відомим в цілому музичному світі. “Універсальне видавництво” опублікувало його фортепіанні мініатюри у Відні, Ляйпцігу і Нью-Йорку. Їх передрукували аж в Японії. Барвінський став першим українським композитором з таким широким визнанням. Але, після арешту 1948р. і заслання, яке розділила з ним його дружина Наталія – донька відомого вченого Івана Пулюя – понад 40 років було заборонено згадувати його ім`я! Після повернення з Мордовських таборів Барвінський пережив страшну трагедію: рукописи його творів виявилися спаленими! Про непохитність життєвого кредо композитора свідчать його слова: “…і тільки той є правдивим музикантом хто любить це мистецтво і, не зважаючи на невдачі не полишає його”.

Музикою вдячної пам`яті композитора назвали Всеукраїнський конкурс юних піаністів ім. Василя Барвінського, який відбувся у Дрогобичі минулого ро ку .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *