ОСТАННІ НОВИНИ

Белз святкуватиме своє тисячоліття цими вихідними

|

Урочистості, присвячені 1000-літтю княжого міста Белз, проходитимуть у місті з 17 до 19 грудня. Очікується, що участь у святкових заходах візьмуть віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, міністр архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Павло Качур, міністр культури та туризму Ігор Ліховий, керівник “Нафтогаз України” Олексій Івченко. Про це повідомила прес-служба ЛОДА.


Зокрема, 17 грудня протягом дня презентуватимуться міські установи та організації, відкриється виставка робіт А.Покотюка та продаж робіт майстрів народних промислів. О 10 годині в СПТУ №77 розпочнеться ІІ Міжнародна Белзька конференція, присвячена 1000-річчю від часу заснування міста. А о 18 годині в Народному домі відбудеться урочисте засідання об’єднання “Колос” та “Асоціації белзщан”.

18 грудня привітати белзщан приїдуть високопосадовці. О 12 годині на Площі України вони візьмуть участь у святковому віче. Як повідомив мер Белза Іван Калиш, на свято запрошені віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, міністр архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Павло Качур, міністр культури та туризму Ігор Ліховий, керівник “Нафтогаз України” Олексій Івченко та інші. Останній став спонсором підготовки об’єктів до ювілею і вже підтвердив свою участь у святі. На урочистості прибуде і керівництво облдержадміністрації.

У цей же день у центрі міста виступатимуть відомі виконавці. Для молоді передбачена розважальна програма, а для усіх присутніх – святковий феєрверк.

За словами Івана Калиша, родзинка святкувань очікується 19 грудня. У цей день о 13 годині відбудеться встановлення точної (лазерної) копії ікони – Белзько-Ченстоховської Пресвятої Богородиці та освячення каплиці. Ця ікона через кілька сотень років повернулась у рідне місто. У 1382 році її було вивезено в Польщу. Окрім того, у понеділок відбудеться спецпогашення поштової марки “1000-ліття м.Белз” та урочистий концерт “Белз вітає свій ювілей”.

Нагадаємо, що у грудні 2001 року місто Белз отримало статус Державного історико-культурного заповідника. Працівники заповідника розробили програму відродження княжого містечка, яке нині налічує лише дві з половиною тисячі мешканців. Іван Калиш розповідає, що уже за нової влади прийнято постанову Кабміну про святкування 1000-ліття Белза. Постановою, зокрема, передбачено фінансування відновлення фасадів житлової забудови і ринкової площі Белзу, фінансування розвитку соціальної інфраструктури міста, будівництво очисних споруд, каналізації та ін. Також Кабінет Міністрів України передбачив кошти на відновлення трьох унікальних Белзьких пам’яток архітектури – Аріанської вежі, комплекс Домініканок і з церквою святого Миколая і дерев’яної церкви святої Параскевії разом з дзвіницею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *