ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія сакрального мистецтва Львівської Архієпархії рятує пам’ятки архітектури

|

Нещодавно Комісія сакрального мистецтва Львівської Архієпархії, яку очолює о. Севастьян Дмитрух, виїжджала до міста Глиняни, щоб оглянути дерев’яну церкву Успення Пресвятої Богородиці пам’ятку архітектури 17 століття. Оглянувши споруду, члени Комісії виявили, що церква перебуває в критичному стані і потребує негайної реконструкції. Порадившись між собою вони подали адміністратору місцевої церкви професійні рекомендації. Повідомляє офіційний сайт УГКЦ.

Голова єром. Севастьян Дмитрух розповів про Комісію та завдання, які вона ставить перед собою: „Комісія сакрального мистецтва утворена у 1990 році із благословення бл. п. митрополита Володимира Стернюка. Її завданням є тримати контроль і допомагати парафіянам у будові та реставрації церков, реставрації ікон та іконостасів, у сучасному розписі нових церков. Крім того тримаємо нагляд над тим, щоб наші церкви, як інтер’єри, так і екстер’єри мали мистецький і духовний вигляд”.

До складу Комісії входять художники, які закінчили Львівську Академію Мистецтв, тому із своїми знаннями, вони прагнуть прийти на допомогу із дорадчим голосом до всіх, хто цього потребує. Багато церков розписують художники-заробітчани, які втручаючись в сакральне мистецтво позбавляють церкви духовного змісту.

Протягом цього року Комісією було здійснено 20 виїздів в тому числі і за межі Архиєпархії.

„Нашим планом є видати каталог дерев‘яної архітектури, яка нищиться головно через пожежі, а також прагнемо видати каталог шедевральних іконостасів, ікон та стародруків”, – сказав на завершення єром. Севастьян Дмитрух.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *