ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська обласна рада та сеймик Підкарпатського воєводства підписали протокол намірів

|

9 грудня в Жешуві (Польща) відбулось спільне сесійне засідання депутатів Львівської обласної ради та радних сеймику Підкарпатського воєводства. Голова облради Михайло Сендак та голова сеймику Кшиштоф Клак підписали Протокол намірів, що передбачає утворення робочої групи з представників обидвох органів самоврядування для опрацювання напрямів спільних дій, передає прес-служба Львівської обласної ради.

Засідання відкрили голова сеймику та маршалек Підкарпатського воєводства. Обидва зазначили, що транскордонна співпраця двох регіонів має страчегічне значення, а також певним чином визначає загальнодержавну політику двох країн. І фундаментальним є те, що східний кордон Польщі – це тепер східний кордон Євросоюзу.

З вітальним словом з українського боку виступив голова облради М.Сендак: “Обласна рада буде максимально сприяти реалізації спільних проектів, окреслених на зустрічі у Львові 12 липня 2005. Для цього ми готові передбачити кошти в обласному бюджеті на 2006 рік. Голова облради запросив радних сеймику провести наступне спільне засідання у Львові, а також подякував польському народові за участь у Помаранчевій революції.


З доповіддю виступив голова комісії облради з питань транскордонної співпраці Петро Комар. Він зазначив, що пріоритетною в співробітництві між регіонами є насамперед аграрна галузь. Це торгівля деревиною та промислово вирощеною птицею. Нагальною до вирішення залишається проблема конрабанди на кордоні. Для динамічної торгівлі бракує адаптації українського законодавства, зокрема фітосанітарних норм”.


Крім того, депутатська делегація зустрілась в Українському домі з українського громадою Перемишля. Голова відділу об’єднання українців Польщі Марія Туцька заявила, що українська громада переживає не найкращі часи. “Дуже боляче, що ми не відчуваємо підтримки української влади. Маємо проблеми і з орендою приміщення (Українського дому) і з викладанням української мови в школах. Ми самі не можемо забезпечити зарплатню вчителям, що приїздять з України. Бракує підручників, комп’ютерів, костюмів. А все тому, що нема чітко виробленої державної політики України щодо українців за кордоном. Ганебно, що в розкладі візитів українських делегацій до Польщі не передбачені зустрічі з українцями. Також мені прикро, що про наші проблеми я довідуюсь від журналістів, а не від офіційного представництва України. Якщо таке ставлення української влади, то чого можна сподіватись від польської сторони. Сьогодні я вперше маю нагоду довести усі наші проблеми до вашого відома”.

Михайло Сендак пообіцяв, що при розгляді бюджету на наступний рік будуть враховані проблеми української громади і передбачені фінанси на співпрацю з діаспорою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *