ОСТАННІ НОВИНИ

НСНУ вітає із Міжнародним Днем місцевого самоврядування

|

Політична партія “Народний Союз Наша Україна” вітає громадян України з Міжнародним Днем місцевого самоврядування. З нагоди свята партія оприлюднила заяву. Повідомляє офіційний сайт НСНУ. Текст заяви подаємо повністю:

“Народний Союз Наша Україна” вітає громадян України з Міжнародним Днем місцевого самоврядування.

Значення органів місцевого самоврядування для забезпечення соціально-економічного життя громадян неможливо недооцінити. Тільки завдяки інституту місцевого самоврядування можна налагодити соціальну, культурну, освітню, дозвільну інфраструктуру, зробити наше життя зручним та комфортним.

Традиції місцевого самоврядування в Україні сягають ще князівських часів, за короля Данила Галицького, коли українським містам було надане Маґдебурзьке право – привілей мати власні адміністративно-судові інституції. У XV-XVII сторіччях Маґдебурзьке право поширюється на Українських землях. Маґдебургію отримали: Вінниця, Глухів, Дубно, Житомир, Лубни, Козелець, Полтава, Стародуб, Чернігів. Найбільшого піднесення розвиток органів місцевого самоврядування зазнав у козацьку добу, за часів Гетьманщини. У складі Російської імперії самоврядування було запроваджене після земської реформи кінця ХІХ ст..

З проголошенням Україною незалежності тема запровадження самоврядування набула неабиякої актуальності, адже за радянських часів цього інституту фактично не існувало. Ратифікована Верховною Радою України Європейська хартія місцевого самоврядування (15 липня 1997 р.) орієнтує державу на забезпечення прав місцевого самоврядування через принцип субсидіарності. Тільки через інститут місцевого самоврядування можна забезпечити свободу людини, вирішення її нагальних проблем і самодостатнє забезпечення культурно-освітніх, матеріальних тощо потреб.

Нині інститут місцевого самоврядування в Україні перебуває у зародковому стані через надмірну централізацію влади, незбалансованість бюджетної та фіскальної політики. Це призводить до того, що рівень надання послуг на місцях є незадовільним.

“Народний Союз Наша Україна” переконаний, що муніципальна реформа, спрямована на зміцнення повноважень місцевого самоврядування, призведе до соціально-економічного піднесення сіл, селищ і міст, до наповнення місцевих бюджетів з метою надання максимального об’єму послуг на місцях.

Запровадження в Україні повноцінного місцевого самоврядування – єдиний оптимальний шлях до розвиненого суспільства. “Наша Україна” послідовно відстоюватиме право українських громад бути самоврядними, адже тільки це забезпечить добробут і гідне життя людей”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *