ОСТАННІ НОВИНИ

Сірик закликає власників барів та кафе вшанувати пам’ять жертв голодомору

|

Виконувач обов’язки міського голови Львова Зеновій Сірик звернувся до власників кафе, барів, ресторанів, аби вони 26 листопада призупинили розваги та голосне звучання музики тавшанували пам’ять жертв голодоморів та політичних репресій. Повідомила прес-служба міської ради. Текст звернення подаємо повністю:

„Сьогодні нас об’єднала подія, котра увійшла в історію як національна катастрофа, що потрясла людство на початку 20-го століття. Україна пережила великі голодомори: після закінчення громадянської війни, голодомор 1932-33 років, 1946 року. Якщо голодомор 1921 року можна пояснити неврожаєм, засухою, економічними наслідками першої світової війни, громадянської війни в Україні, голодомор 1946 року — наслідками другої світової війни, то голод 1932-33 років, що охопив ті самі регіони держави, спричинили політичні чинники. Радянська влада хотіла знищити численний прошарок заможних, незалежних від держави селян -підприємців, робітний чесний люд, що мозолями своїх рук творив заможне життя.

Масове фізичне знищення українських хліборобів штучним голодом — це свідомий терористичний акт політичної системи проти мирних людей, внаслідок чого зникли цілі покоління споконвічних землеробів, знищено соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру. Політика винищення українців найжорстокішою була там, де жили дійсно заможні, горді собою і своєю працею українці. Сьогодні ми впевнено кажемо: голодомор 32-33 років — свідомо запланована акція. Хліб в Україні у ці роки був, але його вивезли, не залишивши навіть на посів. Земельні ешелони везли з України продукти харчування до жовтневих свят у промислові райони Росії, а наші люди пухли з голоду, варили котів, собак, а часом вдавались до найстрашнішого — канібалізму.

На теренах України внаслідок голодомору жертвами стало близько семи мільйонів людей. Ця спланована акція вдалася тоталітарному режимові і увійшла в історію як глобальна соціо – гуманітарна катастрофа світового маштабу. Втрата людей у цей важкий для України час — національна трагедія. Ту цинічну форму політичного терору вивчають сьогодні широкі кола істориків, соціологів, політиків, правників. Міжнародна комісія юристів, Конгрес США визнали голодомор в Україніяк дійсний факт, як акт геноциду проти української нації.

Дорогі львів’яни! Нам болить втрата наших братів і сестер. Ще й сьогодні кров холоне в жилах і піт зрошує скроні від згадки про жахи, заподіяні радянською владою. На сьогодні наш уряд офіційно визнав факт голоду в Україні, заклав юридичну базу для грунтовного дослідження , правового тлумачення і політичної оцінки злочинів проти нації.

Саме цим Україна не лише увічнює пам’ять про загиблих, а й прагне постати справді державотворчою нацією, цивілізованою ігуманною, шанобливою і культурною, здатною до прозріння і спокути.

Хай глибока християнська скорбота проймає Ваші серця. Низько схилімо голови у жалобі за тими сімома мільйонами наших братів і сестер, що невинно відійшли у вічність, не досягнувши своєї цілі, не здобувши трудової і політичної перемоги.

З великою повагою звертаюсь до власників кафе, барів, ресторанів, місць розваг: у цей скорботний день нашої історії призупинити розваги, голосне звучання музики, щоб щиросердечно віддати шану мільйонам невинно знищених тоталітарним режимом”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *