Львівські журналісти та політологи висловлюються за зміну норм виборчого законодавства, які стосуються ЗМІ

|

Львівські журналісти та політологи висловлюються за зміну норм виборчого законодавства, які стосуються ЗМІ. Ця тема була сьогодні предметом обговорення під час засідання на радіо „Незалежність”.


Як зазначив керівник ЛОГО КВУ Роман Кошовий, українські законодавці переймалися радше описом процедур, пов’язаних із виборами, а не про дух закону, відтак вийшов дуже об’ємний документ, який нефахівцям зрозуміти дуже важко. Він також підкреслив, що положення цього закону, які стосуються роботи ЗМІ, з’явилися у законі не випадково, а були вигідні якійсь лоббістській групі, близькій до розробників закону. „Я думаю, що будуть зміни до цього закону і вони стануть розмінною монетою в торгах між фракціями і владою” – сказав Р.Кошовий.


На думку заступника головного редактора газети „Ратуша” Миколи Савельєва, поправки, якими заборонено коментарі, зіграють вреті проти самих політиків, бо ж у випадку застосування проти них якихось брудних технологій журналісти подаватимуть факти, а реального аналізу, кому це може бути вигідно не буде. З іншого боку, М.Савелоьєв сумнівається, що під час виборів політики часто вдаватимуться до суду, щоби судитися з журналістами, бо , як він вважає, це не додасть партіям популярності.


Натомість заступник головного редактора „Львівської газети” Сергій Смірнов вважає, що такий закон не зробить виборми чистішими, бо з досвіду минулих виборів видно, що офіційно зареєстровані ЗМІ за рідкісними винятками, не були поширювачами чорного піару – це робилося за допомогою агіток, брошур, підробок під популярні видання але без вихідних даних. Водночас, С.Смірнов не виключає, що за певних умов може повторитися ситуація, коли журналісти центральних медіа, особливо ТБ, змушені будуть вдаватися до акцій протресту, аби відстояти своє право на нормальне відображення виборчого процесу.


Також за негайне скасування існуючих норм висловився політик Микола Горинь. За його словами, від неможливсті ЗМІ коментувати ті чи інші політичні події передовсім страждатимуть не журналісти, а виборці, бо саме вони будуть позбавлені доступу до інформації та аналізу. На його думку, такі нормаи законодавства є радше захисною реакцією політиків на події з минулої виборчої кампанії, коли багато центральних медіа змушували подавати лише одну точку зору. „Але зараз ситуація категорично змінилася і ми всі можемо переконатися, що ЗМІ подають збалансовану інформацію, відтак ці норми треба негайно змінити” – сказав він.


Насамкінець журналісти почули телефонне інтерв ’ю з Миколою Томенком, який заявив, що між 14 і 20 листопада парламент має намір розглянути зміни до закону про вибори, які стосуються роботи ЗМІ. За його словами, вже вирішено, що будуть зняті норми про заборону коментарів, але тривають дискусії щодо політичної реклами та політичної агітації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *