ОСТАННІ НОВИНИ

Шурма заявляє про фальсифікацію Закону „Про вибори народних депутатів України”

|

Заступник голови СДПУ(о), народний депутат України Ігор Шурма вимагає негайного розслідування фактів “фальсифікації” Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори народних депутатів України”, передає прес-служба СДПУ(о).

За словами Шурми, “нещодавно була обнародувана скандальна інформація про те, що опублікований варіант прийнятого парламентом закону про вибори народних депутатів дещо відрізняється від варіанту, за який голосували народні депутати. Фальсифікація за своїм змістом носить принциповий характер: припинення діяльності засобів масової інформації за порушення виборчого закону”.

Заступник голови СДПУ(о) вважає, що те, що відбулося, є не технічною помилкою, а умисною фальсифікацією закону.

“На жаль, в нещодавно проголосований Верховною Радою закон про вибори народних депутатів хтось вніс правки, що принципово порушують права ЗМІ. Апарат Верховної Ради пішов на пряму підробку документів”, – заявив народний депутат. (7 липня 2005 року парламент прийняв Закон України про внесення змін до Закону України “Про вибори народних депутатів України”. Закон України “Про вибори народних депутатів України” було ухвалено в березні 2004 року.)

“Першим на це звернув увагу “Інститут медіа права” і направив відповідний запит пану Литвину. Директор інституту Шевченко просив пояснити, чому підписаний спікером текст закону відрізняється від того, за який ми голосували. Причому правці піддався якраз той розділ, де йдеться про припинення діяльності ЗМІ за порушення виборчого закону”, – нагадав Шурма.

За його словами, у відповіді Верховної Ради України на адресу Інституту, зокрема, йшлося: “Технічно-юридичні неточності були усунуті при опрацюванні закону перед підписом голови Верховної Ради, яке здійснювалося в установленому порядку комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування”.

У зв`язку з цим Шурма наголосив, що Регламент Верховної Ради передбачає, що після ухвалення закону в цілому внесення до його тексту будь-яких змін, у тому числі і стилістичних, не допускається, повідомляє УНІАН.

“За нашою спиною, пани депутати, зроблена спроба підпільно дати владі право не на що-небудь, а на закриття засобів масової інформації. Цей волаючий факт вимагає негайного розслідування. Винні повинні бути названі і покарані, а фальсифікованому закону ми повинні повернути його первозданний вигляд”, – заявив Шурма.

Крім того, сьогодні під час засідання “круглого столу” “Зачистка медіа-простору перед виборами” Шурма заявив, що Закон України “Про вибори народних депутатів”, зокрема, 68, 69 і 70 його статті, не відповідають вимогам демократичної держави. ( ці статті визначають порядок використання ЗМІ під час виборної кампанії.)

“Те, що відбувається сьогодні в українських ЗМІ, не вписується в жодні канони демократичної держави. Власне, присутність цієї статті в законі говорить про те, що засоби масової інформації, як ніколи за майже 15 років існування нашої держави, ризикують стати “ручними”, – сказав депутат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *