ОСТАННІ НОВИНИ

Мін’юст придумав, як відшкодовувати збитки потерпілим у Скнилівській трагедії

|

Міжвідомча робоча група для розв’язання питань відшкодування шкоди потерпілим внаслідок катастрофи військового літака СУ-27 УБ на львівському аеродромі „Скнилів” підготувала проект пропозицій щодо розв’язання питань відшкодування шкоди потерпілим 27 липня 2002 року. Про це, як повідомили «proUA» у прес-службі Мін’юсту, заявив керівник Міжвідомчої робочої групи, заступник Міністра юстиції України Василь Мармазов.

За словами Василя Мармазова, завданням робочої групи, зокрема, було з’ясувати наслідки виконання відповідними органами постанови Кабміну від 27 липня 2002 року “Про виділення коштів для проведення першочергових заходів з ліквідації наслідків катастрофи військового літака СУ-27, що сталася під час показового польоту на львівському аеродромі “Скнилів”. Керівник групи поінформував, що вказаною постановою було виділено понад 10 млн. грн., у тому числі для надання держдопомоги потерпілим. Вказані кошти потерпілим були виплачені Львівською облдержадміністрацією.

Крім того, члени групи провели інвентаризацію претензій про матеріальну та моральну шкоду потерпілих. Також опрацювали законодавство України щодо визначення адекватних сум відшкодувань різним категоріям потерпілих та родичам загиблих, вивчили міжнародний досвід врегулювання претензій потерпілих за подібними катастрофами у Німеччині, США, Франції, Великій Британії.

Керівник Міжвідомчої робочої групи повідомив, що платником має виступити Міністерство оборони як власник джерела підвищеної небезпеки і цивільний відповідач з кримінальної справи. Виплати, які мають проводитися на підставі підписаної Міністерством оборони та потерпілими угоди, повинні здійснюватися одноразово, у короткий проміжок часу. Василь Мармазов наголосив, що підписання угод можливе тільки після внесення відповідних змін до держбюджету-2005 або передбачення вказаних коштів у законопроекті “Про Державний бюджет України на 2006 рік”. Він зазначив, що у випадку подібних катастроф, де держава бере на себе відповідальність, має відбуватися саме відшкодування шкоди, а не виплата державної допомоги. Повинна бути встановлена конкретна сума виплати, яку отримають люди. В разі, коли вимоги позивачів перевищують цю суму, вказане має доводитися в судовому порядку.

Василь Мармазов підкреслив, що на сьогодні є потреба законодавчо врегулювати питання деліктних позовів до держави, питання порядку відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної державою громадянам.

Міжвідомча робоча група була створена відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України 13 липня 2005 року. До її складу увійшли представники Мін’юсту, Міноборони, Мінпраці, Генеральної прокуратури України, Мінфіну, Мінекономіки, МЗС та Львівської облдержадміністрації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *