ОСТАННІ НОВИНИ

Працівники Львівського архіву звинувачують Держкомархів у переслідуванні

|

Працівники Центрального державного історичного архіву у Львові, котрі першими виступили із заявою про масові розкрадання документів з архіву, звинувачують керівництво Держкомархіву та директора ЦДІАЛ Діану Пельц у маніпулюванні слідством та переслідуванні. Про це сьогодні під час прес-конференції заявила завідувач відділу використання документів ЦДІАЛ Галина Сварник.

За її словами, під час обшуку 15 липня в кабінетах працівників архіву, з її кабінету були вилучені історичні документи з приватного історичного архіву професора Ярослава Дашкевича. А 21 липня наказом голови Держкомархіву її відсторонили від виконання службових обов’язків, а незадовго до цього від виконання службових обов’язків був усунутий архівіст Іван Сварник. Відтак, на думку Галини Сварник, зараз ведеться робота із дискредитації та звільнення з роботи працівників, які не погоджуються із трактуванням дирекцією ЦДІАЛ та Держкомархіву обставин та масштабів розкрадання архіву. Крім цього вона зазначила, що перевірка архівів ведеться із численними порушеннями, бо перевіряють наявність не самих документів, а папок, в яких ці документи мають перебувати.

Відтак, за словами голови Історичної комісії НТШ Ігоря Скочиляса, робиться все можливе, аби відійти від суті справи і применшити масштаби гуманітарної катастрофи. Що ж стосується приміщення самого архіву, то там досі не вироблено механізмів, які б унеможливили подальше викрадення документів.

Нагадаємо, що попереднє слідство встановило, що протягом 2003-2004 років було вчинено крадіжку 436 одиниць зберігання із 53 фондів Центрального державного історичного архіву у м. Львові, вартість яких, за приблизними підрахунками, становить 5 мільйонів 840 тисяч євро. Зокрема пропали автографи Грушевського, Драгоманова, документи Шептицького, десятки пергаментних грамот 15 століття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *