ОСТАННІ НОВИНИ

Політв`язні незадоволені будівництвом меморіального комплексу в Стрию

|

Навколо будівництва меморіального комплексу на місці колишньої тюрми НКВД у Стрию виникло протистояння – частина колишніх політв’язнів тюрми незадоволена проектом – повідомило «Гал-info» джерело у Стрию.

Зокрема супротив будівництву меморіалу чинить подружжя Гнатівих, яке колись само було в’язнями цієї тюрми. На їх думку, при затвердженні проекту не були враховані всі пропозиції, а сам меморіал мав би стати місцем молитви, тож там необхідно збудувати капличку. Свою позицію подружжя обгрунтовує тим, що вони на початку 90-х років минулого століття ризикували, піднімаючи це питання. На підтримку своєї позиції вони навіть зібрали 6 000 підписів.

Водночас рішення про будівництво меморіалу було прийнято Стрийським міськвиконкомом ще три роки тому, а сам проект виконаний відомими львівськими скульпторами Яричам. Він складається з арки, яка збудована у вигляді тернового вінка біля входу, хреста та скульптурної композиції «Пієта», яка зображує двох політв’язнів.

Кошти на будівництво виділено з бюджету Стрийської міської ради, а також з обласного бюджету, проводився збір добровільних пожертв а також перерахування одноденного фонду зарплати працівників міськвиконкому.

Тюрма у Стрию побудована у 18 столітті на теперішній вулиці Шевченка, майже у центрі міста. З приходом радянської влади у 1939-1941 рр. НКВД там проводило масові тортури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *