ОСТАННІ НОВИНИ

Охочих стати військовими зберуть на Яворівському полігоні

|

Усі абітурієнти вищих військових навчальних закладів цього року здаватимуть вступні іспити в одному місці та одній головній відбірковій комісії. Відповідний спільний наказ “Про проведення експерименту щодо зовнішнього оцінювання загальноосвітнього рівня та професійної придатності для проходження військової служби в Збройних Силах України кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів у 2005 році” підписали міністр оборони Анатолій Гриценко та міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, повідомила прес-служба Міноборони.

Відповідно до наказу цього року усі охочі вступити до вищих військових навчальних закладів Міністерства оборони України здаватимуть вступні іспити в одному місці – на базі Яворівського загальновійськового полігону Західного оперативного командування, та одній Головній відбірковій комісії. До складу Головної відбіркової комісії входять предметні екзаменаційні комісії, а також комісії з психологічного обстеження, оцінки рівня фізичної підготовленості та апеляційна і військово-лікарська комісії.

Загальна оцінка абітурієнта складатиметься з оцінки загальноосвітнього рівня абітурієнта (за предметами, які визначені правилами прийому для вступу до відповідного вищого військового навчального закладу), психологічного обстеження, оцінки рівня фізичної підготовленості та медичного огляду військово-лікарською комісією. А загальноосвітній рівень вступників визначатиметься в ході письмової роботи (тестування) або співбесіди.

Члени предметних комісій не знатимуть прізвищ авторів робіт, оскільки на титульному та кожному наступному листках письмової відповіді усіх робіт проставлятиметься цифровий або інший умовний шифр. Такий же шифр проставлятиметься й в екзаменаційній відомості. У разі, якщо під час шифрування буде виявлено роботу, на якій є особливі помітки, що можуть розкрити авторство, робота не шифруватиметься і її, крім члена предметної комісії, додатково перевірятиме її голова.

Після шифрування титульні аркуші зберігатимуться у сейфі відповідального секретаря комісії до закінчення перевірки усіх робіт, а листки письмових відповідей разом з відомістю передаватимуться голові предметної екзаменаційної комісії, який розподілятиме їх між її членами для перевірки.

Голова предметної екзаменаційної комісії додатково перевірятиме письмові роботи, що оцінені “незадовільно” та “відмінно”, а також не менше 5% інших робіт і обґрунтованість оцінок засвідчуватиме своїм підписом. У разі зміни оцінки, виставленої членом предметної комісії, вона засвідчуватиметься підписом голови предметної екзаменаційної комісії, а також письмовим поясненням члена предметної комісії та затверджується рішенням комісії. Лише відповідальний секретар Головної відбіркової комісії має право дешифрувати письмові роботи і вписувати у відомості прізвища вступників з відповідною оцінкою за письмову роботу.

Якщо абітурієнт не згоден з оцінкою рівня своїх знань або фізичної підготовленості він має право подати апеляцію. Її буде розглянуто на засіданні апеляційної комісії не пізніше наступного дня після подання.

Зарахування кандидатів на навчання здійснюватиметься на підставі розгляду конкурсного або рейтингового списку на заключному засіданні приймальних комісій.

Після завершення роботи Головної відбіркової комісії екзаменаційні відомості та екзаменаційні листки вступників будуть передані до приймальних комісій вищих військових навчальних закладів.

Даний експеримент проводитиметься для забезпечення реалізації конституційних прав громадян України на рівний доступ до освіти, об’єктивності оцінки базових знань випускників загальноосвітніх навчальних закладів, забезпечення прозорості, відкритості та усунення суб’єктивізму під час вступної кампанії.

Коментуючи підписання даного наказу, міністр оборони Анатолій Гриценко зазначив, що з проведенням такого експерименту мінімізується або взагалі виключиться “місцевий чинник” впливу та можливість вступу до навчального закладу за хабарі. „В ході такого експерименту ми також матимемо кращий відбір. Адже ті абітурієнти, які не поступили до одного військового навчального закладу і у той же час мають доволі високий рейтинг, можуть змінити своє бажання і навчатися в іншому військовому навчальному закладі”, – зазначив Гриценко, повідомляє «proUA».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *