ОСТАННІ НОВИНИ

„Меморіал” звинуватили у сприянні будівництву на території колишньої тюрми НКВД

|

Круглий стіл “Про вшанування жертв тоталітарних режимів 20 століття” провели керівництво обласної ради, облдержадміністрації, депутати обласної та міських рад, науковці та партдіячі області, громадськість Львівщини. Одним з найгостріших постало питання будівництва житла для працівників СБУ на території колишньої тюрмі НКВД по вул. С.Бандери.

Учасники круглого столу засудили діяльність громадської організації “Меморіал”, яка посприяла тому, що на території колишньої тюрми Лонцького почалось несанкціоноване будівництво.

За словами громадського діяча Ірини Калинець “Меморіал” проводив розкопки ще 2000 року і підсумував, що поховань на території не було. Але зі своїм статусом організація не мала навіть права проводити розкопки… В кабінеті голови організації Є.Гриніва ще досі знаходяться невпорядковані кістки”. Академік Михайло Голубець запропонував почати процес усунення Гриніва з посади голови організації. Емоційні дебати викликав виступ прес-секретаря СБУ у Львівській області Володимира Кривошеї. Головуючий на засіданні Іван Гель попросив його залишити трибуну.

Ще одне питання до розгляду – створення Меморіального комплексу воїнам УПА та борцям за державну незалежність України на Марсовому полі, а по вул. С.Бандери – музею терору. Як заявив заступник голови ОДА Т.Батенко, “це може бути або філія музею терору на Львівщині, або ж філія історичного музею у Львові за фінансування Міністерства культури”.

У підсумку учасники прийняли резолюцію зборів та два звернення – до Президента України та до голови обласної ради, голови облдержадміністрації, голови СБУ та прокура області.

У зверненні до Президента йдеться про:

“1. Визнати УПА воюючою стороною в Другій світовій війні, а її воїнів – учасниками бойових дій, а учасників найіонально-визвольної боротьби – борцями за державну незалежність України; утворити Держкомітет охорони пам’яток, увічнення героїки визвольної боротьби, національної пам’яті та мучеництва; утворити державну комісію для всебічного розслідування, вивчення і документації фактів масових і окремих убивств; систематизації документів та підготовки аналога Нюрнберзького процесу.

2. Визнати Биківню, тюрму Лонцького, Дем’янів лаз у Франківську, а також Сандармох в Росії – місцями української трагедії; спорудити Меморіальний комплекс у кожному з цих місць.

3. В ім’я національного примирення визначити Марсове поле почесним нацональним кладовищем для захоронення воїнів УПА; спорудити Меморіал з вічним вогнем, каплицю та Пантеон Слави.

4. Рекомендувати депутатам місцевих рад прийняти відповідні документи.
Резолюція круглого столу передбачає “створення робочої групи для розслідування діяльності ГО “Меморіал” а також рекомендації громадським організація провести свої збори”.

Учасники висловили бажання проводити такі круглі столи щомісяця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *