ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія мінпраці виявила безгосподарність керівництва Львівського УТОСу

|

Комісія, скерована Міністерством праці та соціальної політики, виявила під час перевірки фінансової та господарської діяльності Львівського навчально-виробничого об’єднання УТОС (ЛУВО УТОС) факти безгосподарності та неефективного використання бюджетних коштів. Про це сьогодні, 20 травня, повідомила на прес-конференції голова правління Львівської ТПО УТОС Оксана Потимко.

Міністерська комісія була створена за запитом народного депутата Тараса Стецьківа, до котрого звернулися зі своїми проблемами львівські незрячі й повідомили про безлад на підприємстві УТОСу, про зловживання керівництвом та про нестерпні умови проживання у гуртожитку на вул.Торфяній,11. До комісії також входили представники київського КРУ, фонду соцзахисту інвалідів та центрального правління УТОС.

За словами члена міністерської комісії Андрія Гусака, під час фінансової перевірки виявлено, що протягом 2000-2002 рр. з фонду соцзахисту інвалідів підприємству УТОС було виділено понад 500 тис. грн. фінансової допомоги на підтримку виробництва, однак на роботі підприємства це не позначилося. «Ці кошти виділялися цільово на підтримку виробництва, однак, про жодні прибутки підприємства говорити не доводиться. Кошти, виділені на підтримку і для потреб незрячих, просто йшли «наліво», – повідомив А.Гусак.

Ще кілька років тому на підприємстві УТОСу працювало близько 700 незрячих, однак через брак роботи більшості людей довелося звільнитися, зараз там числиться не більше 200. Проте, навіть ті, що залишилися на виробництві, фактично позбавлені заробітку. «До прикладу, за документами, які виявила комісія, ми побачили, що людина за місяць роботи заробила аж одну гривню 27 копійок». Водночас, наближені особи до керівництва підприємства постійно отримували значні матеріальні винагороди, які оформлялись як допомога.

«Ми будемо домагатися відставки керівництва, а також унезалежнення громадської організації УТОС від виробничого об’єднання. Власне відсутність юридично оформленого статусу громадської організації сприяло розквіту зловживанням на підприємстві. Усі кошти, які виділяла держава на підтримку сліпих, гуманітарні допомоги та пожертви скеровувались на рахунок підприємства, а, відтак, безпосередньо до інвалідів не доходили», – зазначив А.Гусак.

Остаточні результати перевірки й виявлені комісією порушення будуть скеровані міністру В’ячеславу Кириленку та оприлюднені 25 травня, повідомляє ЗІК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *