ОСТАННІ НОВИНИ

КРУ виявило факти нерівноцінної заміни вчителів

|

Засідання комісії з питань виявлення фактів корупційних діянь та забезпечення прозорості функціонування закладів та установ освіти провів сьогодні заступник голови ЛОДА Тарас Батенко, повідомила прес-служба ЛОДА.

На засіданні відзначалося, що контрольно-ревізійне управління провело загальну перевірку загальноосвітніх навчальних закладів області на предмет відповідності кількості працівників та учнів штатному розпису та дійсним спискам учнів. Як зазначив начальник відділу контролю у сфері освіти і науки КРУ у Львівській області Ярослав Рубай, факти стосовно підставних осіб не підтвердилися.

Натомість виявлені факти нерівноцінної заміни вчителів. Зокрема при вивченні заяви мешканців села Середкевичі Яворівського району підтвердилися факти заміни вчителя іншими вчителями місцевої ЗОШ без відповідного документального оформлення та з фінансовими порушеннями. КРУ у Львівській області надіслало звернення голові Яворівського районного суду щодо надання дозволу на проведення позапланової перевірки у централізованій бухгалтерії відділу освіти Яворівської РДА.

Також встановлені факти порушення вимог законодавства про працю у приватній школі «Перспектива». Як засвідчила перевірка територіальної державної інспекції праці у Львівській області, заміщення, індивідуальні години, гурткова робота, перевірка зошитів проводяться у цій школі на громадських засадах згідно з укладеними контрактами. Нарахування та виплата основної заробітної плати встановлені у вигляді погодинної оплати відповідно до педагогічного навантаження, а не у вигляді посадових окладів. Крім того, не виплачуються надбавки за вислугу років, не здійснюються повідомлення про розміри оплати та відрахувань з неї, виплата заробітної плати відбувається один раз на місяць.

Для усунення вказаних порушень законодавства підготовлено припис територіальної державної інспекції праці у Львівській області, який має бути виконаний до 16 червня цього року. У разі його невиконання комісія з питань виявлення фактів корупційних діянь та забезпечення прозорості функціонування закладів та установ освіти буде клопотати перед Регіональною експертною радою головного управління освіти та науки ЛОДА про позбавлення приватного закладу «Перспектива» ліцензії на надання освітніх послуг.

Враховуючи подібну ситуацію в інших приватних закладах освіти, комісія прийняла рішення провести перевірку дотримання трудового законодавства у всіх приватних ЗНЗ. Крім того, головне управління освіти і науки ЛОДА найближчим часом проведе навчання керівників приватних закладів. До речі, у Львові сьогодні нараховується 17 приватних загальноосвітніх навчальних закладів.

На телефон довіри надійшло 16 дзвінків протягом останнього місяця. Переважна більшість з них – зі Львова. Батьків турбують, зокрема, встановлення електронної пропускної системи у школах та пов’язаного з цим виготовлення пластикових карток. Доцільність цих нововведень розгляне управління освіти Львівської міської ради.

Телефонували освітяни Самбора і Борислава, у цих містах затримується виплати заробітної плати учителям. Комісія з питань виявлення фактів корупційних діянь та забезпечення прозорості функціонування закладів та установ освіти взяла цю проблему під свій контроль.

На засіданні комісії схвалено рекомендації головного управління освіти і науки ЛОДА щодо організації випускних вечорів у ЗНЗ Львівщини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *