ОСТАННІ НОВИНИ

Державна комісія просить внести зміни до ухвали міської ради стосовно “Цвинтаря Орлят”

|

Українсько-польські переговори стосовно вирішення проблеми польських військових поховань на Личаківському кладовищі у Львові (так званому цвинтарі Орлят) прийняли перші узгоджувальні рішення. Про це сьогодні депутатів міської ради повідомив міський голова Львова Любомир Буняк.

Переговори, за словами Буняка, пройшли у дружньому руслі. Сторони, очолювані держсекретарем України Олександром Зінченком та головою ради національної безпеки Польщі Єжи Баром, досягли домовленості щодод узгодження та підписанні найближчим часом двостороннього протоколу реалізації впродовж 2005-2007 років угоди між урядом України і урядом Республіки Польща про збереження місць пам’яті, поховань жертв війни та політичних репресій від 21 березня 1994 року.

“Переговори, які відбувалися, виявили дух обох делегацій розв’язати це болюче питання, яке затьмарює наші відносини” – заявив Буняк.

Попередньо узгожено варіант компромісних рішень із суперечливих питань щодо напису на центральній плиті польських військових поховань на Личаківському цвинтарі у Львові та відновлення надмогильних пам’ятників французьких піхотинців та американським літунам.

Константовано неприйнятність для української сторони відновлення біля кононади скульптур левів та встановлення на центральній надмогильній плиті польських військових поховань так званого меча „Щербця”.

Любомир Буняк зачитав лист Державної комісії при Кабінеті міністрів України з пропозицією до Львівської міської ради внести в ухвалу сесії від 4 вересня 2000 року стосовно польських військових поховань наступні зміни:

– “викласти пункт третій ухвали у новій редакції: відновити надмогильні пам’ятники французьким піхотинцям та американським літунам з наступними написами польською мовою „Французам, полеглим і померлим у боротьбі за Польщу у 1919-20 роках” і „Американцям, полеглим у боротьбі за Польщу у 1919-20 роках”

– “на центральній плиті поховань виконати назву польською мовою „Тут лежить польський солдат, полеглий за Батьківщину”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *