ОСТАННІ НОВИНИ

Соціалісти Львівщини закликають ветеранів до порозуміння

|

Під час відкритого бюро обком СПУ прийняв заяву, у якій закликав усі політичні партії та громадські організації Львівщини домомогти порозумітися ветеранам Великої вітчизняної війти та воякам ОУН-УПА. Подаємо повний текст заяви:

„9 травня 2005 року все прогресивне людство відзначає 60-річчя Перемоги над фашизмом. Після отримання Україною 1991 року незалежності та нових підходів щодо оцінки подій Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, ІІ світової війни 1939-1945 років, напередодні 60-річчя Перемоги над фашизмом, в яку вагомий внесок у складі СРСР зробив український народ, деякі політичні сили, враховуючи майбутні вибори 2006 року, навмисно нагнітають ситуацію навколо цього болючого питання, яке зачепило практично кожну родину, кожну хату.


Вони роблять все для того, щоби сивоволосі ветерани і надалі протистояли один-одному, як ідеологічно так і політично, продовжуючи обвинувачувати, вести безкомпромісну боротьбу між собою та переносячи її на майбутні покоління.

Ми знаємо, які страждання випали на долю сотень тисяч галичан, які в 40-50 роки були репресовані, закатовані, переселені, але не здалися, не втратили гідність, не зрадили Україні та її народу, вистояли, перемогли. Це біль не тільки їх, а й всього українського народу. Але з боку вояків ОУН-УПА були також невиправдані жертви: вбивства дітей, партійних та радянських робітників, які також як і вони любили Україні, але мали інші погляди. Це все ми, живущі сьогодні, повинні пам’ятати заради майбітнього. Зараз їх діти та онуки будують разом з ними оновлену демократичну Україні. Давайте пам’ятати про це всі разом.

Йдучи до 60-річчя Перемоги над фашизмом. Підтримуючи ініціативу Президента України В. А. Ющенка, про початок діалогу стосо вновзаємопорозуміння між ветеранами Великої Вітчизняної війни 1941-45 років та вояків ОУН-УПА, ми звертаємося до всіх політичних партій та громадських організацій Львівщини з пропозицією – допоможемо ветеранам в цій справі. Зробимо 2005 рік – роком нової сторінки ветеранських стосунків, де б шанувалися та враховувалися обидві сторони, де не було б місця помсті, обвинуваченням, непорозумінню, відходу від правди.

Кожний з нас повинен пам’ятати слова великого сина – Каменяра України Івана Франка про те, що : „Нам пора для України жити!”

Ми звертаємося до громадськості Львівщини, ЗМІ з проханням: заради майбутніх поколінь зробимо все для того, щоб фронтовики та вояки ОУН-УПА знайшли точки поєднання та прийняли такі рішення, які б поставили всі крапки з цього приводу, щоб війна залишилася і їх душах, щоб вона не переносилася на покоління їхніх нащадків, онуків та правнуків.

Рішення приймати Вам, шановні ветерани. Ми ж готові допомагати Вам розпочати такий необхідний для всього українського суспільства діалог. Це потрібно не мертвим, це потрібно живим – майбутнім поколіням”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *