ОСТАННІ НОВИНИ

“Львівщина і Україна готові до вступу в Євросоюз” - Петро Радчук

|

Зараз потрібно проводити роз’яснювальну роботу з населенням і пояснювати людям, що таке ЄС, а після цього провести опитування. “Якщо люди хочуть в Євросоюз, то я можу сказати, що і Львівщина, і Україна готові до вступу” – заявив начальник ГУ зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та іноземних інвестицій ЛОДА Петро Радчук під час засідання на тему “ Плюси та мінуси інтеграції України в ЄС”.

За його словами, Україна не найкращим чином підготована до вступу, оскільки наші дороги, кордони та законодавство не збігається з вимогами ЄС, але “оскільки є бажання, то можна щось змінювати”. П. Радчук наголосив, що рахувати економічні вигоди та втрати, які Україна отримає від втупу в ЄС, не варто, оскільки, прорахувати на кілька років наперед у цій ситуації важко. “Але потрібно пам’ятати, що жоден з членів ЄС не висловив бажання звідти вийти, і це для нас має бути критерієм” – наголосив Радчук. Щоправда, він зазначив, що є побоювання виробників сільськогосподарської продукції, що з вступом в ЄС з’явиться дешева с/г продукція, проте, по-перше, подібні побоювання Польщі показали зворотній результат, а, по-друге, медаль має два боки: дешева продукція невигідна для виробників, але вигідна для споживачів.

“Україна – цікава країна як ринок” – зазначив голова правління АТ “Кредит Банк (Україна)” Степан Кубів. – “Наша маркетингова програма цікава інвесторам, однак вони хочуть працювати на однакових стандатах”. Саме таких однакових для всіх стандартів, на думку С. Кубіва, бракує Україні. “Стандарти Євросоюзу, європолітики повинні бути усталені в нас на рівні держави” – наголосив він. С. Кубів вважає, що замало декларувати бажання інтегруватися в Євросоюз, але українські фахівці повинні “ментально зрозуміти, що таке європейські стандарти”.

Степан Кубів також наголосив, що люди бізнесу не чекають від Євросоюзу божої манни, а тільки хочуть встановити спільні стандарти соціальні, економічні та бізнес стандарти. “Щоб ми могли розумітися, коли разом робимо бізнес” – вважає він.

Журналіст польського тижневика “Впрост” Цезар Гмиз вважає, що Україні варто поспішати до європейської інтеграції, оскільки незважаючи на певні мінуси, наприклад, подорожчання продуктів харчування, членство в ЄС дає багато можливостей. До речі, він зазначив, що напередодні вступу Польщі в ЄС найбільше страхів було у фермерів та у працівників харчової промисловості, проте за рік опитування показало, що фермери, хоча й не найбільші прихильники європейської спільноти, але відгукуються про неї набагато краще, ніж до вступу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *