ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові обговорили шляхи зменшення шкоду від вживання наркотиків

|

Наркозалежні та ВІЛ-інфіковані Львівщини почали рідше звертатися по допомогу. Минулоріч на Львівщині від СНІДУ померло 10 осіб. Зараз у Львівській області проживає 37 Віл інфікованих, з яких 1 дитина. Кількість ВІЛ інфікованих в Україні перевищує показники десятирічної давності у 200 разів.
Більшість хворих – ті, хто вживає наркотичні речовини. Про те як зменшити шкоду від їхнього вживання сьогодні говорили представники благодійних організацій та лікарі Львівщини.

Посилення репресій проти ВіЛ-інфікрваних зажене їх у кут. Про це заявила експерт Міжнародного Центру перспективних досліджень Оксана Реміга. Одним з найважливіших пунктів програми „Зменшення шкоди від вживання наркотиків” є зміна дій правоохоронних органів щодо наркотично залежних людей.
Оксана Реміга наголосила, що треба карати не тих, хто залежний, а тих, хто розповсюджує наркотки. За її словами, лише 15 відсотків наркзалежних користуються програмою обміну шприців.

Решта ж – використовують спільні шприци. До того ж , за словами голови благодійного неурядового фонду „Центр соціально-психологічної інформації Всі разом” Галини Камінської, наркозалежні Львівщини почали рідше звертатися по допомогу. За її словами, кількість відвідувачів фонду зменшилась більше як удвічі, а кількість пунктів допомоги втричі.

Лікування наркозалежного у найвідомішому реабілітацйному центрі в Одесі обходиться у 700-800 американських доларів. Більшості така сума, за словами Галини Камінської, не покишені. І тоді як Міжнародні донори виділяють значні кошти розміром у 150 мільйонів доларів, то держава, навіть не цікавиться проблемами ВІЛ-інфікованих та наркозалкжних – каже Галина Камінська.

Організатори програми „зменшення шкоди від вживання наркотиків” пропонують запровадити в Україні світову практику замісної терапії. Відповідно до неї споживачам ін’єкційних наркотиків їх замінять на інші манш шкідкливі речовини. Також програма передбачає створення при центрах довіри та ВІЛ-центрах баз даних, де наркозалежні зможуть дізнатися куди їм звернутися за допомогою. Повідомляє “Львівська хвиля”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *