ОСТАННІ НОВИНИ

На західній митниці без змін?

|

Комітет підприємців Львівщини оприлюднив заяву до керівника українського уряду Юлії Тимошенко, керівника Митної служби В.Скоморовського та голови ЛОДА П.Олійника з приводу ситуації на митницях Львівської області. Комітет стверджує, що попри декларації керівництва митниць, якісних змін у роботі митниці підприємці не зауважили і зрушень немає. Подаємо текст заяви

Заява Комітету підприємців Львівщини щодо діяльності митниці у Львівській області

Незважаючи на неодноразові зауваження та заяви КПЛ, висловлені в пресі та на зустрічах з керівниками митних органів Львівщини, якісних змін в роботі митниці підприємці не бачать. Тому дозвольте вкотре звернути вашу увагу на такі моменти:

1. Кадрова політика на митниці не зазнала суттєвих змін, адже теперішній стан справ на митниці свідчить про відсутність заходів боротьби з корупцією та хабарництвом. За тими фактами не проведено жодного службового розслідування. Неодноразові запевнення керівництва митниці про глобальні зрушення в боротьбі з корупцією, контрабандою в кращому випадку є показовими і популістськими. Без аналізу причин, а наслідків, які породжують ці явища, без ліквідації бюрократичного підходу, без зміни в психології митників, де апріорі будь-який підприємець є контрабандистом, без прозорості, без тісної співпраці з усіма суб’єктами ЗЕД, боротьба з корупцією і контрабандою буде носити декларативний характер.

2. Десятивідсоткове скорочення працівників митниці, за слушним зауваженням її ж працівників, торкнуться лише низової ланки. Анекдотичною виглядає “гіперпомаранчевість” деяких керівників митниці, які лише під помаранчевою символікою та з помаранчевих телефонів можуть давати розпорядження.

3. Простежується невідповідність розпоряджень, наказів, внутрішніх документів Митному кодексу, про що КПЛ вже висловлювався в пресі, наводячи витяги з наказів і розпоряджень керівництва Львівської митниці. Більше того, нові накази є прихованим саботажем, оскільки їхнє ретельне виконання приведе тільки до сповільнення проходження вантажами митних процедур.

4. Не видно ініціатив керівництва до ДКМСУ щодо змін та доповнень до Митного кодексу, ЄМТ структурних та організаційних змін. Будь-яка хороша ідея, наприклад, спільний огляд, налагодження обміну інформацією з польськими митниками, натикається на тихий саботаж.

5. Нові призначення “старих кадрів” по Львівській митниці ще раз свідчить, що кадрова політика не зазнала змін, в кращому випадку відбувається ротація по службовій вертикалі або горизонталі в новостворених митницях при реорганізації Західної регіональної митниці.

Тому, на жаль, цілком логічним є призначення на керівні посади Львівської митниці тих, хто ще вчора створював систему неможливості без проблемного перетину кордону вантажами легальних підприємств зі всією документацією та митними сплатами, систему, в якій переможцем у конкуренції на ринку є контрабандист. Отож ми, підприємці з багаторічним стажем зовнішньоекономічної діяльності не можемо миритися з існуючим станом справ і вимагаємо виконати наказ Президента щодо повного оновлення керівних органів.

Закликаємо оперативно і адекватно відреагувати на стан справ у підлеглій вам структурі і поінформувати громадськість про подальші кроки

З повагою,

Голова КПЛ

Тарас Сосновський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *