ОСТАННІ НОВИНИ

Селяни Пісочного звинувачують підприємство "Над Дністром" у небезпечному забрудненні води та повітря

|

Мешканці села Пісочна Миколаївського району звинувачують ДП „Над Дністром” – дочірнє підприємство ВАТ «Львівський керамічний завод» (генеральний директор – Бек М.В.) у тому, що це підприємство забруднює оточуюче середовище – повідомив власний кореспондент „Гал-info” у Миколаївському районі.

За словами сільського голови Василя Шимбри в результаті варіння фрити ДП «Над Дністром» здійснює викид в атмосферу та гідросферу шкідливих речовин, де вміст цирконію перевищує допустимі норми, що є в с.Пісочній та навколишніх сіл в радіусі 30 км причиною небезпечного ланцюга захворювань: рак щитовидної залози, пониження гемоглобіну, гостра лейкемія, ангіона (рак шкіри).

Також сільський голова звинувачує керівництво ДП «Над Дністром» в тому, що в статуті підприємства немає згадки про такий вид діяльності як варіння фрити, що вони працюють без всіх потрібних дозвільних документів. Його ж опоненти, натомість, звинувачують сільського голову в некомпетентності та замовному характері його дій, в тому, що всі його «доводи» шкідливості виробництва повністю розбиваються у факт відсутності експертизи і відповідно чіткої юридично забезпеченої аргументації своєї позиції.

6 квітня у відповідь на лист жителів с.Пісочна в міністерство з надзвичайних ситуацій на ДП «Над Дністром» було проведено засідання комісії для вивчення ситуації. За словами начальника державної екологічної інспекції у Миколаївському районі Любові Тарасенко за останні кілька років подібних комісій вже було кілька і вони ніякого результату не дали, ця теж не дасть, у ДП «Над Дністром» папери в порядку, експертизи, які б підтверджували правоту громади нема, сільський голова мутить воду. Але за словами Василя Шимбри до 2003 року Чейпеш Юрій – головний державний санітарний лікар району видав три негативних висновки про діяльність ДП «Над Дністром».

20 квітня після дзвінка жителів села Рудники, які користуються громадським пасовищем неподалік від підприємства, було складено Акт про злиття лугів у меліоративний рів, під яким є підпис також спеціаліста СЕС Марії Денькович. Але 22 квітня головним санітарним лікарем району Юрієм Чейпешом було заявлено, що аналіз води на вміст цирконію його відомство не проводить.

В результаті реструктуризації у 1999 році на базі ВАТ «Пісочнянський склозавод» утворилося чотири підприємства. Одне з них – ДП «Над Дністром» – дочірнє підприємство ВАТ «Львівський керамічний завод» (генеральний директор – Бек М.В.).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *