ОСТАННІ НОВИНИ

ОУН вимагає присвоїти всім українцям статус “Учасника Другої світової війни” замість “Учасник Великої Вітчизняної війни”

|

Організація українських націоналістів під час недавнього Великого збору прийняла постанову з приводу Великої вітчизняної війни, у якій вимагає перегляду міфу про “Велику Вітчизняну війну”, оскільки, на думку цієї організації, він є пережитком колоніального минулого республік, що входили до СРСР. Також ОУН вимагає від влади скасувати статус “Учасник Великої Вітчизняної війни”, а замість нього встановити статус “Учасник Другої світової війни” і присвоїти його усім українцям, що брали участь у цій війні. Подаємо текст цієї постанови:

“Постанова ХІ Великого збору Організації Українських Націоналістів у справі т.зв. „Великої Вітчизняної Війни”

З метою створення „єдиного радянського народу” ідеологи СССР створили ряд мітів, завданням яких було закріплювати в свідомості громадян причетність до єдиної „вітчизни”. Одним з найважливіших таких мітів був міт „Великої Вітчизняної Війни”. Свято перемоги у цій „Вітчизняній” війні разом зі святом Великої жовтневої соціалістичної революції були головними і визначальними святами в СССР, руйнували суверенне національне самоусвідомлення поневолених народів СССР.

З моменту розпаду СССР можна було сподіватись перегляду керівниками нових незалежних держав ставлення до мітів СССР, і зокрема, до міту „Великої Вітчизняної Війни”, як до таких, що зберігали у свідомості суверенних народів стереотипи колоніяльного мислення. Однак, на відміну від керівників прибалтійських держав, керівники України протягом усього часу існування незалежної України залишались в полоні догм комуністичної метрополії. Незважаючи на сподівання, які з’явились були у зв’язку з перемогою Помаранчевої революції, мусимо ствердити, що ніяких змін у ставленні держави до цього імперського стереотипу мислення не сталось. І це, незважаючи на факт явної інформаційної аґресії колишньої метрополії в Україні під час виборів Президента. ХІ Великий Збір ОУН стверджує, що збереження колоніяльного способу мислення та колоніяльних мітів, і, зокрема міту „Великої Вітчизняної Війни”, несе загрозу національній безпеці незалежної України, утверджуючи в свідомості українців другорядність боротьби за незалежність та вивищуючи боротьбу Росії за володіння Україною.

Ми стверджуємо, що метою т.зв. „Великої Вітчизняної Війни” було не створення незалежної України з тими символами, з якими вона існує сьогодні, а володіння Україною. Міт „вітчизняности” війни шкідливий для незалежної України тому, що робить ворогами народу тих, хто за цю незалежність воювали – воїнів Української Повстанської Армії. Звертаємо увагу керівників України на те, що в кожній державі людей, які віддали життя за її незалежне існування, оточують загальною пошаною, в т.ч. на державному рівні, і лише в Україні створилась ненормальна ситуація, коли ветерани ОУН-УПА не є визнані учасниками національно-визвольної боротьби протягом усього часу існування незалежної держави.

Вважаємо за необхідне висвітлення в підручниках з новітньої історії України об’єктивних фактів щодо місця України в Другій Світовій війні; мети керівництва СССР у т.зв. „Великій Вітчизняній Війні” – оволодіння територіями Східної Европи та накинення їм комуністичного тоталітарного режиму; наслідків „визволення” України червоною армією – масових депортацій українців з етнічних українських територій, голодомору 1946-47 років в східних областях; спроб національно-визвольного руху створити незалежну Україну під тими символами, під якими вона існує сьогодні: Карпатська Україна, Акт відновлення Української держави 30 червня 1941 року, Українська Головна Визвольна Рада.

Вимагаємо від Президента, Уряду та Верховної Ради України, які уже впродовж 14 років використовують державною символікою України Тризуб, синьо-жовтий прапор та гимн ”Ще не вмерла”, визнання боротьби Української Повстанської Армії – національно-визвольною та надання ветеранам ОУН-УПА статусу „Учасник національно-визвольної боротьби”. З етичного боку неморально використовувати символіку незалежної держави, за яку десятки тисяч воїнів ОУН-УПА віддали життя, а сотні тисяч загинули в концтаборах, і водночас не визнавати героїзму борців за незалежність.

Вважаємо за необхідне замість статусу „Учасника Великої Вітчизняної Війни” встановлення статусу „Учасника Другої Світової війни” та присвоєння його всім українцям, які брали участь у війні.

Вважаємо такі дії актом відновлення історичної справедливості та необхідною передумовою загальнонаціонального примирення.

Прийнято ХІ Великим Збором ОУН
Квітень 2005р

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *